Vijeće Farmu ne može ukinuti, ali može Novoj TV oduzeti koncesiju

DENISU PERIČIĆU, predsjedniku Vijeća za elektroničke medije, ovih dana istječe mandat pa nije poznato tko će provesti odluku Vijeća vezano za Novu TV. No, dosad je on bio taj koji se bavio problematikom mogućnosti širenja nacionalne mržnje, prizorima nasilja, kršenjem prava životinja i izrazima koji nisu primjereni za mladež. Sve se to, naime, spočitava reality showu "Farma".

Alen Macinić je psovao, Stipe Drviš i Stephan Lupino su se potukli pred kamerama, pas Lisa samo je jedna od životinja na koju su Prijatelji životinja bacili oko kao na potencijalnu žrtvu iskorištavanja u promotivne svrhe, a Aleksandra Grdić Sarajku Hanu Hadžiavdagić navodno je nazvala "prljavom Bosankom".

"Vijeće je pratilo i pratit će emisije Farme, analiziramo moguće prekršaje i postupak je u tijeku", kaže Peričić i napominje kako nijedna odluka vezano za show još uvijek nije donesena. Opovrgava i navode kako bi show mogao biti ukinut. "Mi emisiju niti možemo niti namjeravamo ukinuti, to nije uloga regulatora odnosno Vijeća. Naš je posao da donesemo zakonske mjere za stvari koje mogu biti sporne ili nesukladne sa zakonom", kaže.

Sankcije koje Vijeće može nametnuti Novoj TV su: prekršajna prijava i opomena, a u slučaju utvrđene teže povrede zakona može doći do oduzimanja koncesije, kaže Peričić.

Neprimjereni sadržaji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i novčana kazna od milijun kuna - ukoliko se utvrdi da je Nova TV prekršila članak koji govori o sadržajima koji mogu štetiti razvoju djece. U tom slučaju Vijeće podiže prekršajnu prijavu, nakon čega je na sudu da ustvrdi sve činjenice. Ako potvrdi navode Vijeća, prekršajni sud može odrediti novčanu kaznu u iznosu do milijun kuna. Ali to sve načelno govoreći.

Da je tomu tako potvrđuje i navod Peričića, koji kaže kako je Vijeće razmjerno redovito pri svakom težem kršenju zakona u posljednje četiri godine podizalo prekršajne prijave protiv sve tri nacionalne televizije (uglavnom zbog kršenja odredbi o oglašavanju te zbog kršenja odredbi o sadržajima koji su neprimjereni za djecu), ali - kako kaže - nijedan od tih prekršajnih postupaka do sada nije dovršen.

"Što sigurno ne ovisi i nije moglo ovisiti o Vijeću, nego o prekršajnim sudovima. Iz tog razloga nijedna novčana kazna dosad nije izrečena jer prekršajni sudovi nisu dovršili te postupke", dodaje.

B.S.
Foto: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara