Vijeće Haškog suda oslobodilo Orića po dvije od šest točaka optužbe

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića oslobodilo po dvije od šest točaka optužbe, primjenivši prvi puta skraćeni postupak nakon završetka izvođenje dokaza obrane.

Prema Pravilu 98 bis, Pravilnika o dokazima i postupku ICTY-a, nakon završetka dokaznog postupka optužbe, obrana ima pravo zatražiti oslobađanje od optužbi "koje nisu dokazane izvan razumne sumnje".

Raniji je postupak predviđao pisane podneske, usmenu raspravu i pisanu odluku što je trajalo dva do tri mjeseca.

Izmijenjeno Pravilo 98 bis sada predviđa samo podneske i usmenu odluku vijeće, kao što danas učinjeno u "predmetu Orić".

Obrana Nasera Orića (38), generala Armije BiH, zatražila je oslobađanje od svih šest točaka optužnice za ratne zločine počinjene nad civilima tijekom napada Armije BiH na 50-ak srpskih sela u Podrinju tijekom 1992. i 1993. godine., te za ubojstva Srba tada zatočenih u policijskoj postaji u Srebrenici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužen je po osobnoj i individualnoj odgovornosti za ubojstva, okrutno postupanje, uništavanje naselja i pljačku javne i privatne imovine, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Vijeće, pod predsjedanjem suca Carmela Agiusa, ocijenilo je da su tužitelji dali "dovoljno dokaza za donošenje presude" po četiri točke optužbe za ubojstva, okrutno postupanje i uništavanje naselja, dok ga je oslobodilo od dvije točke optužbe za pljačku.

Orićevi branitelji Vasvija Vidović i John Jones u drugom će dijelu suđenja morati pobijati samo preostale četiri točke optužbe.

(Hina) xdh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara