VIJEĆE MINISTARA OBAVILO PRIPREME ZA SUMMIT

Ministri vanjskih poslova Europske unije obavili su u utorak na sastanku u Bruxellesu posljednje pripreme za europski summit koji se održava krajem ovoga tjedna.

Čelnici 25 zemalja EU-a trebali bi na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu prihvatiti reformu lisabonske strategije, prema kojoj bi europsko gospodarstvo do 2010. godine trebalo postati najkonkurentnije na svijetu. Prijedlog mjera za reformu lisabonske strategije izradila je radna skupina na čelu s bivšim nizozemskim premijerom Wimom Kokom.

Šefovi država ili vlada EU-a trebali bi također prihvatiti program za područje politike azila i migracija, koji su ranije dogovorili ministri pravosuđa i unutarnjih poslova. Prema tzv. Haškom programu do 2010. godine EU bi imala zajedničku politiku prema azilantima i migrantima.

Ministri vanjskih poslova EU-a također su razgovarali o pripremama za summit EU-Rusija 11. studenoga u Haagu. Na tom skupu trebao bi sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Europska unija želi s Rusijom postići dogovor o nekliko zajedničkih prostora suradnje - gospodarstvo, sloboda i sigurnost te istraživanje i razvoj. Šefovi diplomacija EU-a raspravljali su i nekoliko vanjskopolitičkih tema, Bliskom istoku, Iraku, Iranu i Sudanu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je da EU podupire izraelski plan za povlačenje iz pojasa Gaze, što EU drži "početkom, a ne završetkom procesa".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solana je dodao da EU podržava međunarodni mirovni plan za Bliski istok, koji treba omogućiti stvaranje palestinske države koja bi u miru živjela s Izraelom.

Što se tiče situacije u Sudanu, ministri EU-a ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija vladi u Kartumu ako se ne okonča nasilje u pokrajini Darfur.

"Vijeće izražava zabrinutost zbog izviješća o sve većem broju napada pobunjeničkih skupina te izražava odlučnost da zadrži pritisak na sudansku vladu i na druge strane, ne isključujući mogućnost uporabe sankcija", stoji u zakljčcima Vijeća EU-a.

Nizomski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća EU-a Bernard Bot najavio je spremnost EU-a da s Irakom sklopi trgovački sporazum. Također je rekao da će EU poslati misiju u Irak koja bi pomogla u stvaranju policijskih snaga i pravosudnog sustava, ali tek nakon izbora, predviđenih u siječnju sljedeće godine.

(Hina) xsv ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara