Vijeće sigurnosti će u srijedu raspravljati o razoružanju Iraka

VIJEĆE sigurnosti UN-a će u srijedu, bez obzira na sve manju vjerojatnost postizanja mirnog rješenja iračke krize, održati sjednicu na kojoj će biti saslušano još jedno izvješće čelnika UN-ovih inspektora za nadzor iračkog razoružanja, objavio je ovomjesečni predsjedavajući Vijećem sigurnosti, veleposlanik Gvineje Mamady Traore.

Traore je rekao da će se Vijeće sastati ponovo u srijedu kako bi se razmatrali daljnji koraci u razoružanju Iraka, uključujući i zajednički prijedlog Francuske, Njemačke i Rusije o ključnim zadaćama u procesu razoružanja i rokove koji bi bili istodobno "zahtjevni i realistični".

Vijeće sigurnosti će čuti izvješće šefa UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) Hansa Blixa i direktora Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija.

Njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger je kazao novinarima da radi na zadnjem pokušaju postizanja mirnog rješenja iračke krize. "Pokušati spasiti mir nikad nije san. To je korisno i neophodno. I ako ne bude uspješno, barem smo napravili i posljednji napor", rekao je Pleuger odgovarujći na novinarski upit koliko je svrhovita njegova inicijativa kada je glavni tajnik UN-a već donio odluku o povlačenju inspektora iz Iraka.

Pakistanski veleposlanik Munir Akram je izrazio razočaranje razvojem situacije u Vijeću sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarski veleposlanik Stefan Tafrov, čija zemlja kao nestalna članica Vijeća sigurnosti podupire američko-britansko-španjolsku poziciju, rekao je da žali duboke podjele u Vijeću, ali i naglasio da njegova zemlja, kao buduća članica Europske unije, smatra da transatlantske veze treba jačati, a ne slabiti.

Jedini arapski član Vijeća sigurnosti, sirijski veleposlanik Mikhail Wehbe izrazio je žaljenje zbog zahtjeva Sjedinjenih Država da se povuku inspektori UN-a iz Iraka jer se radi o očitom znaku da se kreće prema vojnoj akciji.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara