Vijeće sigurnosti podržava razdvajanje tužilaštava

Vijeće sigurnosti UNa podržava razdvajanje tužiteljstva za ratne zločine počinjene u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, na čijem se čelu sada nalazi tužiteljica Carla Del Ponte, rekao je predsjednik vijeća u petak.

Sirijski je veleposlanik Mikhail Wehbe, predsjednik vijeća za kolovoz, istakao kako je "opće stajalište" da se podrži otvaranje odvojenog tužiteljskog mjesta za Ruandu dok bi Del Ponte ostala na dužnosti tužiteljice Međundarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, sa sjedištem u Den Haagu.

"Svrha tog postupka bila bi poboljšanje rada oba suda", rekao je Wehbe novinarima nakon zatvorene sjedinice na kojoj je Del Ponte vijeće izvijestila o svojem radu, financijskim rizicima i političkim implikacijama bude li ono odlučilo razdvojiti te dvije tužilačke funkcije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wehbe je istakao kako se Del Ponte nije protivila odluci glavnog tajnika UN-a Kofia Annana da imenuje novog tužitelja za Ruandu na sjednici s vijećem, no javno se očitovala protiv nje.

"Nadam se da ne postoji nikakav razlog da se tužiteljstva razdvoje", rekla je Del Ponte novinarima.

Wehbe je kazao kako će vijeće proučiti nacrt rezolucije slijedećeg tjedna te će odlučiti o mogućem razdvajanju tužiteljskih funkcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara