Vijeće sigurnosti traži trenutan prekid nasilja na Bliskom istoku

IZRAŽAVAJUĆI ozbiljnu zabrinutost novim valom izraelskopalestinskog nasilja Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je zatražilo trenutan prekid svakog nasilja, uključujući terorističke akte, provokacije, poticanje i uništavanje.

U priopćenju koje je izdao predsjednik Vijeća sigurnosti u lipnju, ruski veleposlanik Sergej Lavrov, Vijeće je podržalo mirovni plan za Bliski istok koji je izradila četvorka: UN, Sjedinjene Države, EU i Rusija, pozivajući Izraelce i Palestince da poduzmu ozbiljne paralelne i recipročne korake koji bi konačno 2005. doveli do stvaranja Palestinske države koja bi u miru i sigurnosti postojala pokraj Izraela.

Informirajući Vijeće sigurnosti o stanju na Bliskom istoku, podtajnik za političke poslove Kieran Prendergast je rekao kako su pokretanje mirovnog plana za Izrael i Palestince prošloga mjeseca, a potom i osobni angažman američkog predsjednika Georgea W. Busha u jordanskoj Aqabi, pobudili "izvanredne nade i očekivanja" za mir na tom nemirnom području.

"Međutim, u istom razdoblju smo također svjedoci nastavljanja nasilja koje je uništilo sve prethodne napore da se obnovi mirovni proces", kazao je Prendergast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je kako mirovni plan zahtijeva od Palestinaca da zaustave terorističke napade, a Izrael da ne poduzima akcije koje podrivaju povjerenje, kao što su vansudska umorstva, kakav je prošloga tjedna bio pokušaj ubojstva čelnika Hamasa Abdel-Aziza al-Rantissija. Izrael također, kaže Prendergast, treba prestati koristiti pretjeranu i nerazmjernu silu na civilnim područjima.

Napominjući da očekuje kako će ekstremisti na obje strane nastaviti "činiti sve moguće kako bi ugušili mirovni proces" Prendergast je rekao da u tim okolnostima "međunarodna zajednica ima odgovornost učiniti sve moguće kako bi pomogla stranama da ostanu na putu koji su postavili u Aqabi".

Nakon što je najnoviji val nasilja ugrozio mirovni plan za Bliski istok, u Amanu je zakazan za 22. lipnja sastanak mirovne četvorke, na kojem će američki državni tajnik Colin Powell, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov i predstavnici EU-a pokušati mirovni proces održati na životu.

(Hina) slek bdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara