vijeće Vrhovnog suda o izručenju Ivice Rajića haškom sudu

Vijeće Vrhovnog suda razmotrilo je danas žalbu haškog optuženika Ivice Rajića na odluku o njegovom izručenju Haškog suda, a konačnu odluku sud će donijeti naknadno i pismeno je dostaviti stranka.

Odluka o Rajićevoj žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je odobreno njegovo izručenje bit će donesena nakon vijećanja na zatvorenom dijelu sjednice.

Predsjednica petoročlanog Vijeća Vrhovnog suda sutkinja Katica Jelić na dijelu sjednice otvorene za javnost rekla je da Rajić nije pozvan na sjednicu jer je ocijenjeno da za to nema svrhe.

Sudac izvjestitelj Damir Kos iznio je tijek dosadašnjeg postupka i navode iz žalbe Rajićevog odvjetnika Željka Olujića koji tvrdi da je odluka Županijskog suda o izručenju nezakonita zbog bitne povrede postupka, nedovoljno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Kaznenog zakona.

Kos je pritom primijetio da Olujić u žalbi ne obrazlaže podrobnije te tvrdnje već se bavio "lingvističkim razglabanjem" o nazivu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) iz kojeg izvodi zaključak da taj sud uopće nije sud, te osporavanjem Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom.

Iznoseći dodatne argumente za neizručenje, Olujić je kazao da su Rajiću, ako postoji sumnja da je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, morali suditi domaći sudovi, a ne ga izručiti Hagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je i da je Vrhovni sud odlukom o nadležnosti zagrebačkog Županijskog suda Rajićev predmet poslao tom sudu na suđenje, a ne na odlučivanje o izručenju.

Predsjednica Vijeća je to opovrgnula, utvrdivši nespornim da je od Županijskog suda zatraženo odlučivanje o zahtjevu Haškog suda za izručenje.

Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik ostao je kod stajališta Državnog odvjetništva da je Rajićeva žalba neosnovana.

Županijski sud je odluku o izručenju donio utvrdivši da je Rajić osoba čije se izručenje traži, te da su kaznena djela teškog kršenja ženevskih konvencija, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja, kaznena djela za koje je nadležan Haški sud, te da se Rajiću za ta djela ne sudi niti mu je izrečen optužnica pred domaćim sudovima.

Rajića ICTY tereti da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti, odgovoran za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara