Vijeće za elektroničke medije: HTV kršio odredbu o udjelu vlastite proizvodnje

Vijeće za elektroničke medije: HTV kršio odredbu o udjelu vlastite proizvodnje
VIJEĆE za elektroničke medije razmotrit će donošenje odgovarajućih mjera ako Hrvatska televizija (HTV) u primjerenom roku ne objasni zašto se nije pridržavala zakonskih odredbi o udjelu vlastite proizvodnje u programu.

Vijeće je priopćilo danas da od HTV-a još nije dobilo zadovoljavajući odgovor na zatraženo očitovanje, nakon što je, u nadzoru nad HTV-om provedenom lani od 14. do 21. studenog, utvrđeno da se ta kuća nije pridržavala odredbi o udjelu vlastite proizvodnje u programu.

"Ako u primjerenom roku HTV ne ponudi objašnjenje, Vijeće će razmotriti donošenje odgovarajućih mjera", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće je utvrdilo da su i RTL Televizija i Nova TV u svojem programu kršile programska načela i obveze propisane zakonom, ali one su nakon upozorenja uskladile program.

U nadzoru koji je lani od 14. do 21. studenog proveden nad tim televizijskim kućama uočeno je da je RTL u nekoliko navrata kršio odredbe o prekidanju igranih filmova, dok je Nova TV kršila odredbe o oglašavanju. Nakon ponovljenog nadzora obje televizije su uskladile program sa zakonskim odredbama pa protiv njih neće biti izrečene sankcije.

Vijeće je uputilo oštar dopis Otvorenoj televiziji zbog više uočenih nepravilnosti. Radio Martinu Dugo Selo izrečena je opomena zbog nepoštivanja obveze o nužnom razmaku između dva reklamna bloka, a zbog manjeg broja nepravilnosti, nakladniku Korak - TV Dalmacija upućen je dopis sa zahtjevom za dosljednim pridržavanjem zakonskih odredbi o oglašavanju.

U nadzoru nad Radijom 101 nisu uočena kršenja zakonskih odredbi o programskim načelima i obvezama, ali je tom nakladniku upućen dopis kojim ga se upozorava na nedostatak zakonom predviđenog udjela hrvatske glazbe (20 posto) u ukupnom programu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara