Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo napore RH

Europska unija pozdravila je u utorak u Luxembourgu napore koje Hrvatska čini na području gospodarstva, manjinskih prava, povratka izbjeglica, regionalne suradnje te ponovno istaknula da je puna suradnja s Haškim sudom "bitan preduvjet" za otvaranje pristupnih pregovora.

"Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je dostignutu makroekonomsku stabilnost u Hrvatskoj, ističući da Hrvatska treba još odlučnije nastaviti s fiskalnom konsolidacijom. Vijeće je ustvrdilo da bi nastavak provedbe reformskog programa, uključujući restrukturiranje i privatizaciju poduzeća te poboljšanje poslovnog okruženja, trebao omogućiti Hrvatskoj da se nosi s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije u srednjoročnom razdoblju", kaže se u zajedničkom priopćenju nakon prve sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničkog tijela EU-a i Hrvatske, održane u utorak u Luxembourgu.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje uspostavljeno je temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU-a, koji je stupio na snagu 1. veljače ove godine.

Vijeće se sastaje jedanput godišnje, kako bi se razmotrio razvoj ugovornih odnosa. Na sastanku je razmotrena provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Puna provedba SSP-a pomoći će Hrvatskoj u njezinim pripremama za članstvo u EU-u", ističe se u priopćenju nakon sastanka.

Hrvatsko 21-člano izaslanstvo predvodila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, a u europskom izaslanstvu su bili luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, Veliku Britaniju kao budućeg predsjedatelja predstavljao je veleposlanik pri EU-u John Grant, a ispred Komisije je sudjelovao je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

U zajedničkom priopćenju se kaže da je "budućnost Hrvatske unutar EU-a, kao punopravne članice" te se ponavlja da će se bilateralna međuvladina konferencija, kojom bi se trebali otvoriti pregovori o članstvu, biti sazvana "čim Vijeće EU-a ustvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom".

"Europska unija je podsjetila da je puna suradnja s Haškim sudom bitan preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora i zatražilo je od Hrvatske da poduzme potrebne korake kako bi se bez odgode riješilo to pitanje", navodi se u dokumentu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik za proširenje Olli Rehn istaknuo je na konferenciji za novinare da je inzistiranje na punoj suradnji s Haškim sudom "ključni dio naše politike" prema svim zemljama u regiji. "To je pitanje pomirenja i poštovanja vladavine zakona i ta politika već daje rezultate", rekao je Rehn dodajući da je u posljednje vrijeme dvadesetak optuženika otputovalo u Haag.

U pogledu povratka izbjeglica, što "i dalje ostaje važan izazov za Hrvatsku", Vijeće je pozdravilo rezultate regionalne ministarske konferencije održane u siječnju ove godine u Sarajevu, na kojoj su Hrvatska, BiH i Srbija i Crna Gora preuzele obvezu da će se pozabaviti svim otvorenim pitanjima kako bi pitanje povratka konačno bilo riješeno do kraja 2006. godine.

Stanje u pravosuđu, "unatoč nedavno poduzetim pozitivnim koracima" i dalje predstavlja "veliki izazov". U vezi s manjinskim pravima, Vijeće je ustvrdilo "pozitivan napredak, koji se mora nastaviti, posebice u pogledu povećane uloge u manjina u javnom životu".

Vijeće je također pozdravilo napore Hrvatske na usklađivanju s europskim zakonodavstvom, posebice u području unutarnjeg tržišta i trgovine, ali ističe da se mora nastaviti s tim nastojanjima te da "Hrvatska mora nastaviti jačati administrativne i pravosudne strukture, potrebne za provedbu acquis communautaire-a (zajedničke pravne stečevine)".

Ministar Asselborn i povjerenik Rehn demantirali su da je dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom o stand by aranžmanu uvjet za početak pregovora s Hrvatskom. "To nije uvjet i nemamo nikakvu skrivenu agendu", rekao je Rehn.

(Hina) xsv ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara