Vijetnam zatražio pomoć u borbi protiv ptičje gripe

VIJETNAM, koji je najviše pogođen širenjem bolesti ptičje gripe, zatražio je tehničku i financijsku pomoć u borbi protiv virusa te bolesti, koja je postala endemskom u toj regiji, izvijestio je u četvrtak čelni čovjek vijetnamskog Odjela za zdravlje životinja.

Šef Odjela za zdravlje životinja u vijetnamskom Ministarstvu poljoprivrede Bui Quang Anh kazao je da je prvi prioritet Vijetnama proširiti pokrajinske laboratorije u ratu protiv bolesti koje je ubila 13 osoba u posljednjem izbijanju te zarazne bolesti.

Projekt širenja laboratorija za testiranje ptičje gripe u 20 vijetnamskih pokrajina stjata će oko 2,5 milijuna američkih dolara, dok će izgradnja novog središnjeg laboratorija za istraživanje tog virusa i razvoj cjepiva za perad stajati oko milijun američkih dolara.

Na marginama konferencije o ptičjoj gripi održane u glavnom gradu Vijetnama, Anh je izjavio da će Vijetnam trebati pomoć u tom proširenju laboratorija. dodao je da će im biti potreban i pomoć stranih epidemiologa i virologa koji bi pomogli analizirati epidemiju, suzbiti je i pomoći proizvodnji cjepiva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijetnamski predstavnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Hans Troedsson rekao je da je Vijetnam već zatražio pomoć od Japana, Danske, Francuske i Velik Britanije, kao i od multilateralnih organizacija poput Svjetske banke.

Stručnjaci UN-a procjenjuju da će zemlje pogođene tom bolesti trebati stotine milijuna dolara od donatora kako bi mogle provesti dugotrajnu borbu protiv te bolesti koja je postala endemska u nekim dijelovima Azije.

Svjetska zdravstvena organizacija i zdravstveni dužnosnici strahuju da bi virus ptičje gripe mogao mutirati u novi smrtonosni virus koji bi se brzo mogao proširiti među ljudima i tako usmrtiti milijune u globalnoj pandemiji, ukoliko se ne poduzmu konkretne mjere.

Inače stručnjaci još uvijek nisu otkrili način na koji se virus sa peradi prenosi na ljude.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara