Viktor Juščenko raspustio ukrajinski Parlament

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK Viktor Juščenko je nakon bezuspješnih pregovora vodećih parlamentarnih stranaka večeras ispunio svoju prijetnju te raspustio Radu, nacionalni parlament gdje većinu drži pro-ruski blok premijera Viktora Janukoviča.

Odluka dolazi nakon nekoliko dana burnih uličnih prosvjeda na kojima su pripadnici pro-zapadne oporbe na čelu s Julijom Timošenko zahtjevali raspuštanje Rade i raspisivanje novih izbora. U tim zahtjevima su im se pridružili pripadnici Juščenkove stranke Naša Ukrajina, te je tako obnovljen savez zaslužan za uspjeh "narančaste revolucije" krajem 2004. godine.

"Narančasta revolucija" je naziv za ulične prosvjede kojima je izboreno poništenje predsjedničkih izbora, odnosno novi izbori na kojima je pobijedio Juščenko, a s njim opcija koja se zalaže za udaljavanje Ukrajine od Rusije, odnosno za članstvo u EU i NATO.

Trijumf prozapadne opcije je, doduše, kratko trajao, jer su se Juščenko i njegova tadašnja premijerka Julija Timošenko posvađali, a nakon parlamentarnih izbora 2006. godine većinu stekao Janukovičev proruski blok.

Juščenko je nakon mukotrpnih pregovora pristao dati Janukoviču sastav za mandat nove vlade, ali je taj sporazum bio opterećen sve većim neslaganjima o budućnosti Ukrajine. Dok Juščenko - koga podržava zapadni dio Ukrajine - inzistira na euroatlantskim integracijama, Janukovič - iza kojega stoje glasači na istoku i jugu zemlje - inzistira na ponovno zbližavanju s Rusijom.

Povod za najnoviji spor je sve veći broj članova Rade koji prelaze iz prozapadnih u proruske stranke, što predsjednik smatra kršenjem Ustava i dogovora s Janukovičem. Ukoliko bi Janukovič na svoju stranu uspio dobiti 300 zastupnika, imao bi potrebnu većinu za mijenjanje Ustava, odnosno lišavanje Juščenka svih ovlasti.

Juščenkov potez bi vrlo lako mogao izazvati ustavnu krizu i dugoročnu nestabilnost u Ukrajini. Predsjednik Rade je večeras raspuštanje nazvao "protuzakonitim i protuustavnim", ali nije jasno hoće li većina od 450 zastupnika zauzeti taj stav.

S druge strane, vjeruje se da ni sami izbori neče riješiti spor, s obzirom da većina anketa prednost daje proruskoj Stranci regija.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara