Viktor Orban kritizira EU u vezi s Rumunjskom i Hrvatskom

HRVASTKA je bez sumnje najpripremljenija od triju država kandidata za članstvo u Europskoj uniji i zato je trenutačna situacija veoma nepravedna, rekao je u intervjuu za mađarski radio Kossuth bivši mađarski premijer Viktor Orban govoreći o približavanju Bugarske, Rumunjske i Hrvatske Europskoj uniji.

U intervjuu što ga u ponedjeljak prenosi BBC, Orban je rekao kako "ništa nije takva opasnost za Mađarsku kao rumunjsko približavanje EU-u", a Rumunjska je završila pregovore, dok "pregovori s Hrvatskom nisu ni počeli".

Prema riječima bivšega mađarskog premijera, sada oporbenog čelnika, "ne treba odustati od navike da se politička pitanja ocjenjuju i iz moralne perspektive".

Prema odluci Europskoga vijeća Hrvatska će početi pristupne pregovore 17. ožujka 2005. bude li surađivala s haškim sudom.

"Činjenica da Hrvati još nisu ušli i da s njima pregovori nisu počeli, a europski se premijeri svađaju oko pitanja početi ili ne pregovore s njima, pokazuje da s moralne točke gledišta Europa nije bez greške", rekao je Orban.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje kakva je opasnost za Mađarsku rumunjski ulazak u Uniju koji je predviđen za travanj iduće godine, Orban je pohvalio rumunjsku diplomaciju i rekao kako je dokaz njezine kvalitete u činjenici da je ta zemlja dobila brojne ustupke u pregovorima s EU-om, osobito u pitanju zaštite okoliša.

"Oni ne moraju primijeniti ekološke zakone koje mi moramo. (...) Treba spomenuti da im je omogućen nastavak ulaganja u projekt Verespatak".

Riječ je o lokaciji spornoga budućeg rudnika zlata u zapadnoj Rumunjskoj kojemu se zbog ekoloških razloga protive i Mađarska i mađarska zajednica u Rumunjskoj. Prije nekoliko godina drugi je zlatni rudnik u zapadnoj Rumunjskoj zagadio okoliš tako da je uništen život u rijeci.

Oporbenjak Orban drži da je to neuspjeh mađarske vlade.

"(Rumunjska) se sad za to priprema. Rumunjska se priprema za projekt koji je neprihvatljiv rizik za Mađarsku, (...) izravna prijetnja za dva milijuna Mađara, a mađarska vlada nije mogla postići da ta iznimka ne uđe u poglavlje o okolišu", rekao je Orban.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara