VILLEPIN O ZABRANI ISLAMSKIH POKRIVALA ZA GLAVU

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izjavio je u ponedjeljak na početku svoje turneje po zemljama Arapskog zaljeva da francuski prijedlog zakona o zabrani islamskih pokrivala za glavu nije usmjeren protiv islama.

On je rekao da taj prijedlog zakona o zabrani isticanja vjerskih simbola, koji je razljutio muslimane širom svijeta, nije usmjeren protiv vjere nego je dio svjetovnog nasljeđa Francuske.

"Francuska je zemlja demokracije i ljudskih prava. Naše je stajalište vrlo jasno, ali želimo izbjeći bilo kakvo nerazumijevanje i objasniti našu poziciju", rekao je Villepin na konferenciji za novinare u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Islam ima svoje jako mjesto u Francuskoj. On je jako poštovan i u sklopu štovanja vjera, vjerovanja i vjerskih uvjerenja, vlada treba biti neutralna, a to je svjetovna francuska tradicija koja zagovara jednaka prava svih vjera".

"Ovaj prijedlog zakona je dio francuske tradicije sekularne države i pogrešno je reći da je usmjeren protiv islama i muslimana", istaknuo je Villepin i dodao da bi zabrana bila ograničena na javne škole i institucije.

(Hina) kga sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara