Vinko Martinović Štela prebačen u Italiju na izdržavanje kazne

HAŠKI je sud danas objavio da je okrivljenik Vinko Martinović, zvani Štela, u petak iz pritvorske jedinice u Scheveningenu prevezen u Italiju gdje će izdržavati ostatak svoje 18-godišnje kazne zatvora.

Martinović je u Italiju prebačen dva tjedna nakon što je iz Scheveningena u tu zemlju odnosno u zatvor u Padovu prebačen Mladen Naletilić Tuta. Obojica su na Haškom sudu okrivljeni za ubojstva muslimanskih civila u Mostaru 1993. godine. Naletilić je dobio 20, a Martinović 18 godina zatvora.

Služba za odnose s javnošću Haškog suda priopćila je da je Martinoviću kazna potvrđena 3. svibnja 2006. Presuda protiv njega donesena je 31. ožujka 2003. zbog toga što je kao zapovjednik postrojbe "Kažnjenička bojna" u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od travnja 1993. do siječnja 1994. sudjelovao u progonu, nehumanom djelovanju i tretiranju, prisiljavanju na rad, svjesnom uzrokovanju patnje i ozbiljnih tjelesnih i zdravstvenih ozljeda, ubojstvima, nezakonitom preseljenju civila i pljački imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog istih je kaznenih djela osuđen i Mladen Naletilić koji je kao osnivač i zapovjednik "Kažnjeničke bojne " dobio 20 godina zatvora.

Naletiliću je dokazano konstantno zlostavljanje, okrutno postupanje i namjerno uzrokovanje patnje Bošnjacima muslimanima u selima Doljani i Sovići zatim u Mostaru i u koncentracijskom logoru Heliodrom.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara