Vinkovci: Simonić otvorio ekonomsku i trgovačku školu

OBRAZOVANJE je u Hrvatskoj na izuzetno niskoj razini, svega je 12 posto onih sa završenom višom ili visokom stručnom spremom, izjavio je potpredsjednik Vlade Ante Simonić na današnjoj sjednici Poglavarstva Vukovarsko-srijemske županije.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić i ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar bili su danas u Vinkovcima nazočni tematskoj sjednici županijskog Poglavarstva na kojoj se raspravljalo o stanju u školstvu.

Simonić je rekao da od upisanih studenata tek 30 do 40 posto završi studij i to ne u roku.

Po njegovim riječima, za plaće prosvjetnih radnika ove je godine osigurano oko 200 milijuna kuna, što znači povećanje od 4 do 11 posto, a samo za besplatan prijevoz učenika osigurano je oko 24 milijuna kuna.

Decentralizacijom školstva na području Vukovarsko-srijemske županije preuzete su 54 osnovne i 15 srednjih škola, rekao je župan Nikola Šafer. Dodao je da je u srednjim školama upisano 8549 učenika u 354 odjeljenja i 72 zanimanja, a u osnovnim školama upisana su 18.154 učenika u 932 odjeljenja.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar stanje u školstvu ocijenio je stabilnim. Rekao je kako je u posljednje tri godine u Hrvatskoj izgrađeno 147 školskih objekata, a gotovo su 43 napravljena iz posebnog programa.

Najavio je kako će u suradnji s hrvatskim Telekomom od ove godine učenicima biti omogućeno svakodnevno po 10 sati besplatnog korištenja Interneta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako je rečeno, škole imaju 493 računala, a planira se nabava još oko 167 računala.

Strugar je najavio da će se od ove školske godine strani jezik početi učiti od prvog razreda osnovne škole.

Simonić je nakon sjednice otvorio Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca u vinkovačkoj četvrti Kanovci.

Ta škola, koja se počela graditi prije dvije godine, završena je protekle godine, ali je zbog problema s plinskom instalacijom, koji je tek nedavno otklonjen, ovih dana dobila uporabnu dozvolu.

Škola je površine 5000 četvornih metara i predviđena je za 1000 učenika. Vrijednost građevinskih radova iznosi 17,6 milijuna kuna, a opremanje je stajalo 2,2 milijuna kuna. Školu je u cijelosti financiralo Ministarstvo prosvjete i športa.

Škola nema športsku dvoranu, ali se njezina izgradnja očekuje uskoro, za što je, kako je rekao ministar, iz državnog proračuna osigurano 3,5 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara