Vinkovci slave 1700 godina mučenika svetih Euzebija i Poliona

U OKVIRU proslave 1700. obljetnice ranokršćanskih srijemskih i panonskih mučenika, među kojima su i zaštitnici središnje vinkovačke župe biskup sv. Euzebije i sv. Polion u istoimenoj župnoj crkvi u Vinkovcima danas je služeno svečano euharistijsko slavlje.

Bilo je predviđeno, da euharistijsko slavlje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Francisco-Javier Lozano. Međutim, zbog iznenadnih zdravstvenih problema nadbiskup Francisco-Javier Lozano nije došao u Vinkovce, te je koncelebrirano misno slavlje predvodio bisup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić. U propovijedi biskup Srakić je rekao kako su drevni sveci Euzebije i Polion u puku manje poznati, ali povijesno ne manje značajni. Sv. Euzebije je prvi poznati biskup u rimskoj Cibalae, današnjim Vinkovcima, i najstariji panonsko-srijemski mučenik. Život je dao za vjeru u trećem stoljeću za Aurelijanova progonstva kršćana. Sveti Polion je krajem drugog stoljeća bio predstojnik lektora cibalske crkve. Sačuvani su zapisi o njegovu saslušanju pred rimskim upraviteljem Probom. Osuđen je na smrt i spaljen 304. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koncelebriranim današnjim slavljem u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona završila je sedmodnevna duhovna obnova u toj župi. Svečanom euharistijskom slavlju nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

(Hina) xždra yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara