Vino štetnije od piva

Vino štetnije od piva

KONZUMIRANJE vina štetnije je za naš mozak od piva, objavili su znanstvenici, a prenosi Daily Mail. U svom istraživanju navode kako vino pogađa hipokampus, dio mozga koji je povezan s pamćenjem i prostornom organizacijom, a također je i jedno od prvih dijelova mozga koje pogađa Alzheimerova bolest.

"To je moguće objašnjenje zbog čega milijuni ljudi ponekad zaborave što su željeli učiniti ili gdje su nešto ostavili", kazala je skupina psihijatara koji su proveli istraživanje.

Ovo istraživanje odnosi se i na one koji vino piju jer misle da je dobro za zdravlje, kao i na žene koje u javnosti češće piju vino nego pivo .

Pišući medicinski dnevnik za časopis Alkohol i alkoholizam, znanstvenici su usporedili snimke mozga alkoholičara i onih koji ne konzumiraju alkohol. Došli su do otkrića da je hipokampus i do 10 posto manji kod alkoholičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvo istraživanje koje se bavi učinkom određenih vrsta pića na smanjenje volumena mozga kod pacijenata s alkoholnom ovisnošću", kazali su znanstvenici.

Kod onih koji ne konzumiraju alkohol hipokampus je bio 3,85 ml, kod pivopija on je iznosio 3,4 ml, dok je kod ljubitelja vina bio svega 2,8 ml.

J.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara