Violinisti Martinisu i skupini 60 godina zatvora za dilanje heroina

Violinisti Martinisu i skupini 60 godina zatvora za dilanje heroina

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Jakov Prkić / Cropix

NIJE Vijeće splitskog Županijskog suda imalo milosti za violinistu Nikolu Martinisa Piku i njegovu dilersku skupinu. Njemu su dali osam godina zatvora, prvim pomagačima Vjekoslavu Čurčiću i Ivanu Krizmaniću po šest i pol, s tim da su im opozvali i ranije presude, pa su osuđeni na jedinstvenu kaznu od po šest godina i sedam mjeseci zatvora. Bolje nisu prošli ni ostali.

Heroin iz Hercegovine vozio umirovljeni pukovnik HV-a s penzijom od 8 tisuća kuna!

Ispod minimuma, na četiri godine zatvora osuđeni su tek Mirjana Leskur i umirovljeni pukovnik HV-a Nedjeljko Čemeraš, dok su ostali dobili po pet i više godina zatvora. Sve skupa, 11 optuženih osuđeno je na gotovo punih 60 godina zatvora!

Leskur je priznala djelo, muž Zlatko joj je u zatvoru zbog droge, a netko se treba brinuti i za njihovo malodobno dijete...

Čemeraš je drogu dovozio iz Hercegovine, a sud je cijenio njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu. Teški je invalid. Nogu je izgubio u Vukovaru. Penzija mu je inače osam tisuća kuna.

Sutkinja Maria Majić nije povjerovala Martinisu da su ostali samo uzimali heroin za vlastitu upotrebu i da on nije znao što se s tim kasnije događa. I on i Čurčić su djelo priznali samo djelomično i nisu otkrili ništa posebno što sud ne bi doznao tijekom izvođenja dokaza, konstatirala je sutkinja Majić obrazlažući presudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martinis je bio pod nadzorom Uskoka, snimani su mu razgovori, tako da je skupina otkrivena i uhićena u svibnju 2007. godine, nakon samo tri mjeseca rada. Heroin je stizao od nekog Zorana iz Čapljine, nešto je sredila i Mirjana Leskur, a drogu je Martinis nabavio i od Mladena Marasovića, kojem sude u drugom postupku. Prilikom uhićenja grupe zaplijenjeno je više od 1,3 kilograma droge.

Ulični boks za heroin kod dječjeg vrtića

Heroin su dovozili u Krizmanićev stan u Valpovačkoj ulici. Tamo bi drogu prepakirali i kasnije distribuirali ostalim optuženicima. Jedan od boksova za spremanje heroina bio je i kod dječjeg vrtića u Washingtonovoj ulici.

Objava je prošla bez problema. Nije bilo agresivnih ispada, tek je okrivljenik Diego Zanki neutješno ridao, čuvši da je dobio pet godina zatvora. Prije mjesec dana obrana je pokušala sa Uskokom sklopiti nagodbu, ali je stvar presjekao ravnatelj Dinko Cvitan. Ništa od nagodbe, kad je suđenje već krenulo, poručio im je. Da su priznali sudjelovanje u skupini, Martinisovi ulični dileri dobili bi ispod minimuma. Svoje su se priče, međutim, držali do samog kraja, unatoč snimljenim razgovorima, koji su ih "ukopali".  

Uskok ih teretio za milijunsku zaradu, a oni uprihodili tek 20 tisuća eura?!

U tri mjeseca skupina je zaradila 168 tisuća kuna, utvrdio je sud, nakon što je Martinis pojasnio pošto je nabavljao i za koliko je prodavao. Najviše je zaradio kao šef skupine, pa će morati platiti 114 tisuće kuna. A poslom se i počeo baviti, priznao je, zbog kokainske ovisnosti, te dugova koji su mu ostali nakon vođenja kafića. Uskok ih je inače teretio za milijunsku zaradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara