Virus H5N1 u Grčkoj: Dva područja pod jakim nadzorom

GRAD Solun s okolicom, na sjeveru Grčke, gdje je u subotu na trima uginulim divljim labudovima prvi put utvrđen patogeni virus ptičje gripe H5N1, i otok Skiros u Egejskome moru, gdje je virus H5 utvrđen na divljoj guski, bili su u nedjelju i dalje su pod jakim nadzorom, javljaju grčke vlasti.

Mjere koje je preporučila Europska komisija, poglavito uspostava zaštitne zone u krugu od 3 kilometra i zone pojačanog nadzora u krugu od 10 kilometara od mjesta na kojima su pronađene uginule ptice "primjenjuju se u Solunu i na Skyrosu", izjavio je za AFP dužnosnik grčkog ministarstva poljodjelstva.

"Čim otkrijemo sumnjiv slučaj, bilo da je riječ o virusu H5 ili o H5N1, primijenit ćemo zaštitne mjere", kazao je Antonis Panoussis, direktor veterinarske službe na Skirosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uzorak s divlje guske zaražene virusom H5 pronađene u Skirosu poslan je u subotu u nadležni britanski laboratorij kako bi se utvrdilo o kojem je virusu riječ. Nalazi će se objaviti za tjedan dana.

Europska komisija priopćila je u subotu da je u uzorku triju uginulih labudova koji su u četvrtak pronađeni na obali nadomak Soluna, utvrđen visokopatogeni oblik virusa H5N1.

U četvrtak su se na tim područjima počele provoditi mjere Europske komisije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara