Virus H5N1 utječe na pretjeranu, potencijalno fatalnu aktivnost stanica imunosustava

ZNANSTVENICI u Hong Kongu iznijeli su pretpostavku da virus H5N1 "ubija" tako velik postotak mladih ljudi jer u njihovu organizmu potiče navalu velike količine citokina proteinskih molekula ili malih peptida što ih izlučuju aktivirane stanice imunosustava, koje mogu djelovati lokalno i endokrino, dakle na leukocite, ali i na druga tkiva.

Virus H5N1 potiče citokine da u vrlo kratkom roku zareze plućno tkivo - što je, tvrde znanstvenici, dokaz pretjerane aktivnosti imunosustava koja u nekim slučajevima može biti smrtonosna.

U istraživanju objavljenom u internetskom liječničkom glasilu Respiratory Research, hongkonški znanstvenici iznose pretpostavku prema kojoj bi, u slučaju da H5N1 prouzroči pandemiju, najviše mrtvih moglo biti među mladim i zdravim osobama, u suprotnosti sa sezonskom humanom gripom od koje najčešće umiru stariji ljudi. Istodobno se postavlja pitanje učinkovitosti lijekova u kontroli takve vrste pandemije.

"Moramo provjeriti ove navode i vidjeti možemo li nešto učiniti", upozorio je ravnatelj američkog Državnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr. Anthony Fauci, koji nije sudjelovao u istraživanju.

On smatra da će, ako se precizno ustanovi što se, kao posljedica zaraze spomenutim virusom događa u ljudskom organizmu, zaraženim pacijentima osim antiviralnih, biti potrebni i lijekovi koji će omogućiti manje intenzivan odgovor njihova imunosustava na novonastalo stanje u organizmu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara