Virus pričje gripe u J. Koreji različit o vijetnamskog

VIRUS ptičje gripe u Južnoj Koreji razlikuje se genetski od virusa koji je u Vijetnamu odnio šest života, objavio je službeni Seul u ponedjeljak, pozivajući se na rezultate testiranja američkog Centra za kontrolu i spriječavanje bolesti.

"Preliminarni rezultati testiranja američkog Centra za kontrolu i spriječavanje bolesti pokazali su da je gen južnokorejske ptičje gripe različit od vijetnamskog i prema tome bi slučajevi trebali biti drugačiji", navodi se u izjavi južnokorejskog Centra za kontrolu i spriječavanje bolesti.

Južna je Koreja likvidirala 2,5 milijuna pilića, dok je ptičja gripa zabilježena na 16 farmi diljem zemlje, objavilo je ministarstvo poljoporivrede u ponedjeljak.

Kako se doznaje od službenih izvora testiranja se vrše i na jednoj farmi u središnjem dijelu zemlje, a rezultati će biti poznati u utorak.

Ptičja je gripa odnijela i prvi život u Tajlandu. Tako se Tajland pridružio Vijetnamu, gdje je od ove bolesti preminulo šest osoba.

Virus ptičje gripe je u Tajlandu zabilježen u osam novih pokrajina, izjavio je u ponedjeljak tajlandski ministar poljoprivrede Somsak Tepshutin.

Do sada je pričja grupa bila zabilježena samo u dvije pokrajine u središnjem dijelu Tajlanda, ali je utvrđeno značajno širenje čak do granice s Mianmarom i prema sjeveru do granice s Laosom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počet ćemo provoditi stroge mjere u tim zonama", kazao je ministar poljoprivrede, dodavši kako vojska i ministarstvo surađuju u uništavanju virusa.

Svi pilići u krugu od pet kilometara od farme, gdje je otkriven virus, bit će eliminirani, a pilići u krugu od 50 kilometara neće se moći transportirati. Vlada će isplatiti 30 milijuna eura odštete uzgajivačima, kazao je Somsak.

U ostalim zemljama - Indoneziji, Kambodži, Japanu i Tajvanu - ptičja gripa pogađa samo piliće, ali ne i stanovništvo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u Vijetnam poslala 745 kilogranma opreme potrebne za spriječavanje širenja ptičje gripe i sve bi tamo trebalo stići u utorak.

Maske i zaštitna odjela poslani su u regionalno sjedište WHO-a na Filipinima.

"Oprema za individualnu zaštitu je potrebna kako bi se spriječilo širenje virusa na radnike koji eliminiraju piliće i na medicinsko osoblje", objasnio je Bob Dietz, glasnogovornik WHO-a u Hanoju.

U Vijetnamu je od ptičje gripe preminulo šest osoba i još je jedna u teškom stanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara