Visa karticama Hrvati potrošili 17 milijardi kuna

DO KRAJA rujna 2006. godine, ukupna potrošnja putem Visa kartica na prodajnim mjestima i bankomatima iznosila je rekordnih 17 milijardi kuna što predstavlja godišnji porast od 21 posto.  U navedenom razdoblju zdano je 2,9 milijuna Visa kartica, što predstavlja porast od 23 posto u odnosu na rujan 2005.

Potrošnja na prodajnim mjestima zabilježila je rekordnu vrijednost od preko 3,6 milijarde kuna, što predstavlja porast od 36 posto u usporedbi s rujnom 2006. godine, podaci su koje je danas objavila kartičarska kuća.

Hrvatski korisnici Visa kartica u prosjeku potroše 235 kuna na prodajnom mjestu. Ovaj podatak također pokazuje veću kupovnu moć Hrvata u usporedbi sa susjedima u regiji: Bugarima i Rumunjima koje su ove godine ušle u Europsku uniju. Tako su Hrvati potrošili 86 posto više od korisnika iz Srbije, a gotovo šest i pol puta (641 posto) više od Bugara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj obavljenih transakcija dosegnuo je brojku od 15 i pol milijuna što predstavlja 38 postotno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Broj transakcija na prodajnim mjestima čini gotovo polovicu (47 posto) ukupnog broja Visa transakcija, što znači da su dosegle razinu korištenja kartica na bankomatima.

"Ovi rezultati pokazuju da Hrvati sve više napuštaju zastarjele gotovinske načine plaćanja, a sve više prihvaćaju sigurnije i jednostavnije bezgotovinsko plaćanje. Istodobno, ovi rezultati dokazuju da hrvatski sektor platežnih kartica postaje sve sofisticiraniji. S obzirom da se broj transakcija na prodajnim mjestima sada gotovo izjednačio s brojem transakcija na bankomatima, Hrvatska se i u ovom području uskladila s zapadnom Europom."- komentirao je rezultate Jean-Marc Tonti, regionalni menadžer Vise International za Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara