Više ne mogu izdržati pritisak: ISIS se povlači s bojišta sjeverno od Alepa

Više ne mogu izdržati pritisak: ISIS se povlači s bojišta sjeverno od Alepa

Ilustracija: Hina

BORCI Islamske države (IS) povukli su se s linija bojišta sjeverno od Alepa nakon protunapada pobunjenika na tu radikalnu džihadističku skupinu, objavilo je više izvora.

Iznenadno povlačenje iz sela oko pobunjeničkog uporišta Maree ukazuje na pritisak s kojim je IS suočen zbog ofenziva ostalih snaga u sirijskom ratu na istoku, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

IS je opkolio Mareu prošloga mjeseca, pa su se u okruženju našle tisuće stanovnika, a međunarodna koalicija predvođena SAD-om bila prisiljena iz zraka dostavljati oružje pobunjenicima, kažu njihovi izvori.

Pobunjenici u Marei probili su opsadu kada su zauzeli selo Kafr Kalbin na cesti između Maree i Azaza, 20 kilometara sjeverozapadno na granici s Turskom.


Borci Slobodne sirijske vojske (FSA) koji se bore protiv IS-a sjeverno od Alepa primili su vojnu pomoć od zemalja koje se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Njihova borba s IS-om odvojena je od one koju nešto istočnije vodi skupina Sirijske demokratske snage (SDF), koju podupire SAD i koja uključuje kurdske gerilce.

I sirijska vojska, kojoj zračnim udarima pomaže Rusija, napredovala je prošloga tjedna u borbama protiv islamista.

FSA se bori i protiv SDF-a i Asada, njezina glavnog neprijatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara