Više od 80.700 mrtvih od plimnog vala

PLIMNI val koji je u nedjelju prouzročio snažan potres na pučini ispred Indonezije usmrtio je ukupno 80.715 ljudi, a deseci tisuća smatraju se nestalima u osam zemalja južne i jugoistočne Azije, prema privremenim podacima koje je agencija AFP dobila do srijede u 17.00 sati.

U Indoneziji je najmanje 45.268 osoba poginulo na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre, u Sri Lanki je 22.493 mrtvih, više od 20.000 ranjenih i pola milijuna raseljenih. U Indiji je zasad 10.850 mrtvih, a vlasti strahuju da je brojka daleko veća, budući da se nestalima smatra nekoliko desetaka tisuća osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Tajlandu je izgubilo život 1.829 osoba, od čega bi polovica mogli biti strani turisti koje su usmrtili golemi valovi koji su poharali turistički jug Tajlanda. U Burmi je poginulo najmanje 90 osoba, a konačna brojka mogla bi biti puno veća, jer je 17 sela potpuno uništeno.

U Maleziji je poginulo 65 ljudi, na Maldivima najmanje 67, a u Bangladešu dvije. Tsunami je pogodio i istočnu obalu Afrike, pa je tako u Somaliji u ponedjeljak pronađeno 40 trupala tamošnjih ribara, dok se 60 ribara smatra nestalima.

U Tanzaniji se utopilo barem deset osoba, a u Keniji se nedaleko od Mombase utopio jedan čovjek.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara