Više od 8500 mrtvih u potresu u Kini

OD SNAŽNOG potresa koji je jutros pogodio središnji dio Kine dosad je stradalo više od 8 533 ljudi, a više od 900 učenika nalazi se pod ruševinama svojih škola, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

U okrugu Beichuan u provinciji Sečuan srušilo se više od 80 posto zgrada te se pretpostavlja da bi broj mrtvih mogao ubrzo biti još veći. Guverner provincije je ranije kazao kako je u potresu jakosti 7,8 po Richteru dosad stradalo 7 651 osoba, no još ne raspolaže o stanju dva okruga. Tisuće ljudi je jutros izletjelo iz svojih zgrada na ulice i to u udaljenim gradovima kao što su Peking i Šangaj. Udar se osjetio i u Pakistanu, Vijetnamu i Tajlandu.

Točne informacije o razmjerima potresa još uvijek se ne znaju. Spasioci na mjestu događaja ispod ruševina nastoje izvući preživjele ljude, a prema dosad poznatim informacijama više od deset tisuća osoba je ranjeno.

Ranije je javljeno da je u potresu koji se dogodio u 14.28 sati po lokalnom vremenu, četvero djece smrtno stradalo u rušenju školske zgrade. Prema istom izvoru oko 900 djece zatrpano je u ruševinama. Jedna žrtva smrtno je stradala u Mianjangu gdje se zbog potresa srušio vodeni toranj.

Japanska meteorološka agencija priopćila je da nakon potresa nije izdano upozorenje o opasnosti od mogućeg tsunamija.

Američka geološka služba izvijestila je da je Kinu pogodio vrlo snažan potres koji može izazvati veliku materijalnu štetu. Seizmografi su zabilježili još dva potresa, od 6 i 5,4 stupnjeva, koji su dogodili nakon prvog.

Kineski predsjednik Hu Jintao pozvao je na sveopći angažman u pomaganju žrtvama potresa čiji se konačni razmjeri još ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panika u kineskim gradovima

Epicentar potresa bio je 92 kilometra sjeverozapadno od Chengdua, glavnog grada kineske provincije Sečuan. Prema pogođenom području hitno je otputovao premijer Wen Jiabao, a poslane su i kineske vojne postrojbe.

Radnici su evakuirani iz zgrada u nekoliko kineskih gradova u kojima se osjetilo podrhtavanje tla koje je trajalo između dvije i tri minute. Nakon potresa evakuirana je i najviša šangajska zgrada "Jinmao Tower".

Telefonske veze s pogođenim područjem su u prekidu, a u tijeku su pripreme za slanje specijaliziranih spasilačkih timova u okrug Venčuan.

Potres se osjetio i u Pekingu, ali i u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku kao i u Hanoiu u Vijetnamu.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara