Više od šest i pol milijuna birača u nedjelju bira srbijanskog predsjednika

NA PREDSTOJEĆIM predsjedničkim izborima u Srbiji, koji će se održati u nedjelju 13. lipnja, pravo glasa ima 6.531.549 građana, koji će se se odlučivati između 15 kandidata za predsjednika, utvrdila je u utorak Republička izborna komisija.

Glasački listići bit će tiskani i na jezicima nacionalnih manjina te će listići biti tiskani na ukupno deset jezika, u 25 jezičkih varijanti.

Predsjednički kandidati svoje kampanje završavaju u četvrtak 10. lipnja, a istoga dana u ponoć počinje dvodnevna predizborna šutnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 13. lipnja, biti će otvoreno ukupno 8596 biračkih mjesta, od kojih na Kosovu 245, u inozemstvu 33 i 15 u zatvorima, ali ne i u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, gdje se niti jedan državljanin Srbije i Crne Gore nije izjasnio da želi glasati na predsjedničkim izborima.

Na ovim izborima po prvi put će moći glasovati i dijaspora. Za predstojeće predsjedničke izbore prijavilo se 10.020 birača iz 58 zemalja svijeta, ali će glasovanje biti omogućeno samo u 17 zemalja, u kojima će biti otvorena ukupno 33 biračka mjesta. Na njima može glasati oko osam tisuća birača koji ispunjavaju uvjete i koji su se prethodno prijavili diplomatskim organima SCG u tim zemljama. Pri određivanju broja biračkih mjesta, Republička izborna komisija rukovodila se propisom da na jednom biračkom mjestu može glasovati najmanje sto, a najviše 2500 birača.

Zbog razlike u vremenu, na biračkim mjestima u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji izbori će biti održani dan ranije nego u Srbiji, dakle u subotu, kako bi izborni proces bio završen do 13. lipnja u 20 sati, kada se u Srbiji zatvaraju birališta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara