VIŠNJA STAHULJAK NOMINIRANA ZA NAGRADU "HANS CHRISTIAN ANDERSEN"

Hrvatska spisateljica Višnja Stahuljak nominirana je za nagradu "Hans Christian Andersen" za 2004., najveću književnu nagradu za dječje knjige, uz još 26 svjetskih suvremenih pisaca za djecu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

Višnja Stahuljak djeluje na hrvatskoj književnoj sceni više od pola stoljeća, uvijek je pisala skromno i samozatajno i nikada se nije priklanjala niti jednom naraštaju, poetici ili klanu, rekao je književni teoretičar Krešimir Nemec.

Pisala je slijedeći trag svoje osobne muze, no s puno sluha za promjene na književnom tržištu i literarnim ukusima, dodao je.

Podsjetivši da je Stahuljak napisala tridesetak knjiga ne ograničavajući se samo na književnost za djecu, Nemec je istaknuo da je ona uz Vesnu Parun najproduktivnija i najsvestranija hrvatska spisateljica.

O stvaralaštvu Višnje Stahuljak govorila je Hrvojka Mihanović-Salopek, naglašavajući važnost nadrealističkih i avangardističkih utjecaja na njezin rad. Kao bitno istaknula je što se Stahuljak rano otvorila utjecaju anglosaksonske književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagrada "Hans Christian Andersen" dodjeljuje se od 1956. piscima za životno djelo i ukupni doprinos književnosti za djecu i mladež, a od 1966. i ilustratorima (ove godine nominirano ih je 27).

Hrvatski centar za dječju knjigu i Hrvatska sekcija IBBY (Međunarodni odbor za dječje knjige) pripremili su za žiri knjige V. Stahuljak i video-kazetu s TV filmom o njoj, prevedenim na engleski.

Izložba svih nominiranih za nagradu održat će se u travnju na sajmu dječje knjige u Bologni, gdje će se 15. travnja proglasiti dobitnik.

Isti postav odlazi potom na sajam u Basel te na kongres IBBY-ja u Capetownu i na Sajam knjiga u Frankfurtu.

(Hina) xag ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara