Višnjanski astronomi pokreću projekt "Šetnice Sunčevim sustavom"

Astronomsko društvo Višnjan kreće u projektiranje serije skulptura pod nazivom "Šetnica Sunčevim sustavom model Sunčeva sustava i regionalni park skulptura" raspoređenog na teritorij Istarskle županije s mogućnosti širenja i u ostale dijelove Hrvatske.

Model će u omjeru jedan prema petsto milijuna prikazivati Sunce, planete asteroide i komete i moći će rasti rastom naše spoznaje o Sunčevom sustavu, priopćeno je danas iz Astronomskog društva Višnjan. Očekuje se da bi u narednih deset godina "park" koji bi se protezao na cijelom teritoriju Istre moga imati jednu mega skulpturu naziva "Sunce", osam skulptura "planeti", dvije skulpture "TNOi" i negdje oko tisuću mikro skulptura "mala tijela", deset ploča pojašnjenja i pripadajuću brošuru s kartom.

Postavljanje takvih šetnica u svijetu, osim astronomsko-edukacijske ima i nakanu navesti izletnike na posjetu određenih važnih točki teritorija na kojem se model Sunčeva sustava postavlja. Još jedna od prednosti tako velikog modela jest i mogućnost uparivanja simbolika vezanih uz mitologiju prostora i astronomsko nazivlje. Postavljanje skulpture "Pluton" skulpture boga podzemlja kraj Pazinske jame, svakako bi moglo biti nešto što nitko u svijetu ne može naštimati, tvrde u Društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napominju da je za slučaj da se u prostoru vanjskog dijela Sunčeva sustava otkrije još koji planet, planirano je širenje šetnice u pravcu Učke i Primorsko-goranske županije te ostatka Hrvatske.

U najskorije će se vrijeme odrediti mjesta postavljanja za 11 većih skulptura i postavit će se krugovi s natpisima na ta mjesta. Nakon toga bi se raspisao natječaj za idejna rješenja skulptura. Izrada i postavljanje samih skulptura bio bi proces čija bi brzina ovisila o prikupljenim sredstvima, stoji uz ostalo u priopćenju iz Astronomskog društva Višnjan.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara