Visoke cijene goriva Europljane istjerale na ulice

VISOKE cijene naftnih derivata prilično su izrevoltirale poljoprivrednike, ribare, i prijevoznike diljem Europe, a nekima od njih je toliko prekipjelo da su odlučili svoje nezadovoljstvo iskazati na ulici. Učestali prosvjedi i blokade u posljednjih nekoliko dana zamislili su članove Vijeća ministara Europske unije pa su oni odlučili to goruće pitanje konačno postaviti na svoj dnevni red i to već polovinom lipnja.

U kakvom će se svjetlu razmatrati problem visokih cijena goriva, kojima se bitno ugrožavaju sve gospodarske grane pa i otvaraju nova socijalna pitanja, ostaje za vidjeti, ali postoje naznake, odaslane iz Velike Britanije, da će se krivnja svaliti, kako se i običava, na klasične zakone ponude i potražnje.

Naime, britanski premijer Gordon Brown naglasio je da su tržišne sile glavni krivci rasta cijena, ali pritom je zaboravio upitnu monetarnu politiku koju vode centralne banke, kao i sumnjivo poslovanje svjetskih burzi koje također uvelike doprinosi ovom svjetskom problemu. Brown jednostavan izlaz vidi u povećanju ponude crnog zlata na svjetskom tržištu pa je u tom smislu i pozvao čelne ljude naftne industrije da se pronađe rješenje.

Bilo kako bilo, ovaj treći naftni šok, kako ga je imenovao Brown, dok ne jenja male će ljude i dalje poticati da se za svoj bolji status izbore zaposjedajući trgove i ulice. Tako su francuski poljoprivrednici već organizirali blokadu naftnog skladišta u Frontignanu, a tom je prilikom lakše ranjen jedan zemljoradnik, ali i jedan policajac i to dok su policijske snage demonstrante rastjerivale suzavcem.

Uličnih razračuna bilo je i u drugim dijelovima Francuske. Ljutnju su izražavali i francuski ribari, a njihovi kolege iz Španjolske i Portugala pozvali su na "neograničen štrajk" koji bi krenuo 8. lipnja. Postoje naznake da bi se mogli diči i talijanski kočari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burno je bilo i u Bugarskoj. Tamo je čak 150 kamiondžija kružilo Sofijom zahtijevajući od vladinih dužnosnika da konačno stanu na kraj sumnjivo skrojenoj cijeni dizela. Ujedno su autobusni prijevoznici najavili da će, ukoliko se ništa ne poduzme, u petak prometno blokirati cijelu zemlju.

Nizozemci će svoj bunt izraziti već danas, nešto prije podne, kad će prijevoznici trubama zaglušiti cijelu državu.

Do sada je tek Austrija najavila poduzimanje konkretnih mjera. Naime, bečka će vlada prijevozničke troškove subvencionirati s čak 60 milijuna eura. Pao je i prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se ukine PDV na gorivo čime bi se snizila cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, ali takvo što nije naišlo na odobravanje većine europskih dužnosnika.

Naime, prema mišljenju Europske komisije, takav potez možda bi mogao odaslati krivi signal glavnim izvoznicama nafte, tako da bi one mogle uzvratiti povećanjem cijena. Za razliku od francuskog državnika europski povjerenik za gospodarstvo Joaquin Almunia rješenje nalazi jedino u preciznim mjerama kojima bi se pomoglo najslabijim gospodarskim sektorima.

Ukoliko odluke europskih čelnika, koje možemo očekivati već u drugoj polovici lipnja, ne urode plodom, gotovo je sigurno da će nezadovoljnici diljem Europe, kojima cijena naftnih derivata uvelike prazni lisnice, svoj kruh potražiti na ulicama.

Ig.M. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara