Vitamin D ipak ne sprječava karcinom

IAKO je poznato kako vitamin D pomaže u prevenciji i liječenju karcinoma, rezultati najnovije studije pokazali su da on nije toliko snažan agens osim u slučaju karcinoma debelog crijeva kada vitamin D u velikim količinama smanjuje rizik od oboljenja. Rezultati koji se temelje na analizi podataka ustanovljenih kod 16.818 osoba koje su sudjelovale u istraživanju objavljeni su u Journal of the National Cancer institute.

Istraživanje se počelo provoditi u razdoblju od 1988. do 1994. godine kada su svi sudionici imali najmanje 17 godina i mjerila im se razina vitamina D standardnim testovima. Nakon razdoblja testiranja od šest godina, evidentirana su 536 smrtna slučajeva uzrokovanih karcinomom od kojih niti jedan nije imao poveznicu između uzroka smrti i količine konzumacije vitamina D.

Unatoč takvim rezultatima, znanstvenici su otkrili da vitamin D ipak pomaže u sprečavanju nastanka raka debelog crijeva. Točnije, osobe sa visokom razinom vitamina D imaju čak 72 posto manju šansu da obole od raka debelog crijeva.

"S obzirom da je dokazano da vitamin D ima višestruke dobrobiti za kosti, zdravstveni radnici i javnost ne bi smjeli vjerovati da je njegovo djelovanje čarobno i konzumirati ga u velikim količinama, jer to može biti dvosjekli mač", upozorila je Dr. Cindy Davis iz Instituta u Bethesdi. 

Stoga, ne treba pretjerivati sa namirnicama koje su bogate vitaminom D, kao što su meso, mliječni proizvodi, riblje ulje i žumanjak jer ljudsko tijelo zahtjeva relativno male količine tog vitamina i ono ga čak i nadoknađuje izlaganjem suncu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara