Viviane Reding postavila temelje jedinstvene europske diplome

EUROPSKA povjerenica za obrazovanje i kulturu Viviane Reding postavila je ovih dana temelje buduće jedinstvene europske diplome, predstavljajući u Parizu prve međusveučilišne poslijediplomske studije.

Te diplome koje financijski podupire program Erasmus Mundus i među kojima će prve ugledati svjetlo dana u jesen 2004., izdavat će tri europska sveučilišta i jedno izvan Unije. Njihovo će uvođenje pratiti dodjela stipendija "Erasmus Mundus" studentima i profesorima u Europi i izvan nje.

To je "prvi korak" prema "jedinstvenoj europskoj diplomi", izjavila je gospođa Reding na predstavljanju europskog programa Erasmus Mundus na Sorboni, u društvu francuskog ministra prosvjete Luca Ferryja i pred publikom u kojoj su sjedili uglednici sa sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na sveučilištima je da donose odluke i da traže međunarodne partnere s kojima žele raditi na uvođenju tih diploma. Počet ćemo 2004. s osam sustava koje će Povjerenstvo izabrati nakon javnog natječaja, a počet će s radom" početkom školske godine, kazala je Reding koja pred novinarima nije oklijevala upotrijebiti izraz "joint venture" među sveučilištima.

"To je i prvi korak prema znanstvenoj Europi", dodala je ona. Osnutak Erasmusa Mundusa službeno je potvrđen 31. prosinca. Program koji traje pet godina (2004.-2008.) i koji bi do 2008. trebao dati više od sto diploma Erasmus Mundus, ima proračun od 230 milijuna eura.

Nova bi diploma trebala osigurati veću privlačnost europskih sveučilišta pred američkim, napose na području znanosti.

"Ne učinimo li ništa, sustav će na koncu propasti", kazala je ona. "Javni europski sustav neće preživjeti u utrci s privatnim sveučilištima koja nemaju novčanih teškoća", ocijenila je ona. "Da bismo spasili model europskog sveučilišta, moramo ga ojačati i učiniti konkurentnim kako bi privukao novac i studente", zaključila je Reding.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara