Vjesnikov poseban prilog o Bolonjskom procesu

POSEBAN prilog o Bolonjskom procesu uspostave Europskoga prostora visokoga obrazovanja (EHEA European High Education Area), koji će biti tiskan u sklopu Hrvatskoga političkog dnevnika "Vjesnik" 14. travnja predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ).

Taj prilog tiskan je u 80.000 primjeraka i bit će sutra upućen na 50.000 adresa, odnosno svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj, a 30.000 primjeraka bit će distribuirano uz sutrašnji Vjesnik, rekao je Franjo Maletić, predsjednik Uprave.

Na jednome mjestu svi zainteresirani dobit će iscrpne podatke o povijesti, načelima i provedbi Bolonjskoga procesa, a što je posebice važno o rokovima njegove provedbe na koje se Hrvatska obvezala, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Kad je pak riječ o rokovima, Primorac je ustvrdio da je to pitanje dio zajedničke strategije odgovornosti iza koje "stoje" Rektorski zbor i Ministarstvo, odnosno odluke da se Bolonjski proces u Hrvatskoj provede do kraja i bez odgode rokova.

Ministrove riječi potvrdili su i nazočni predstavnici akademske zajednice rektori zagrebačkoga, riječkoga i zadarskoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer, akademik Daniel Rukavina i Damir Magaš, kao i prorektor Sveučilišta u Splitu Igor Zanchi te predsjednik Vijeća hrvatskih veleučilišta i visokih škola Mladen Havelka.

Nazočni predstavnici akademske zajednice istaknuli su da su spremni pomoći novoosnovanim hrvatskim sveučilištima da u što kraćemu roku i što učinkovitije primjene načela Bolonjskoga procesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza ministrovih riječi "stali su" i predsjednik Glavnoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilim Ribić i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Ante Prižmić.

Potporu promjenama u visokom školstvu dao je i predsjednik Hrvatske udruge srednjoškolskih ravnatelja Ivica Lovrić istaknuvši da je i srednjoškolski sustav priprema za uvođenje državne mature.

Primorac je izvijestio da se "punom parom" provodi i postupak vrednovanja novih studijskih programa dodiplomskih i diplomskih studija koji je u Ministarstvu evidentirano 879, od kojih je, rekao je, njih 759 već dostupno recenzentima.

To je, smatra Primorac, doista dokaz da je "na nogama cijela akademska zajednica", poručivši da će na jesen "krenuti" novi studijski programi.

Državni tajnik za visoko školstvo Slobodan Uzelac izvijestio je da će novi programi postdiplomskih studija biti ostavljeni za "drugi krug" recenzija. Uzelac se osvrnuo i na, kako je rekao, "navodnu izjavu jednoga sudca da su hrvatski magistri falsifikatori" ustvrdivši da, kao mentor brojnih magistarskih radnju, u potpunosti odbacuje tu tvrdnju.

Na početku današnje konferencije Primorac je nazočnima predstavio skupinu studenata zagrebačkoga Pravnog fakulteta koja je na nedavnome natjecanju u Beču osvojila treće mjesto u usmenome izlaganju iz područja trgovačkoga prava i to između 154 ekipe iz 43 zemlje svijeta, ostavivši iza sebe ekipe brojnih prestižnih sveučilišta, među kojima i harvardskoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara