Vjesniku još šest mjeseci života?

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

PREDSJEDNICA Radničkog vijeća lista Vjesnik Marijana Matković izjavila je danas da će, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže, izlaženje lista biti osigurano još šest mjeseci.

Matković je na konferenciji za novinare potvrdila kako, osim toga podatka, za sada nema podrobnije informacije o tome tko će biti izdavač lista niti u kojoj će se tiskari tiskati. Ukoliko se vijest pokaže točnom, zaposlenici Vjesnika, ali i izdavači dobili su dodatno vrijeme za pronalaženje dugoročnijeg, odnosno trajnog rješenja za probleme u kojima se našao list.

"Udaljite politiku od lista i dajte Vjesniku da piše!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, listu je 1. srpnja nakon punih 70 godina izlaženja prijetilo gašenje, nakon što su Narodne novine odustale od uloge nakladnika. Prethodno su pak sindikati Narodnih novina i Tiskare Vjesnik u kojoj se tiskao list najavili štrajk ako država kao vlasnik ne odluči što će biti s listom, koji je samo u posljednjih osam godina nagomilao gubitak od 377 milijuna kuna. Tiskara je stoga prijetila da će prestati s izdavanjem lista, što je samo ubrzalo odluku NN-a o odustajanju od nakladništva nad listom.

Prema riječima Marijane Matković, najbolje rješenje za Vjesnik, koje podržavaju i zaposlenici, jest donošenje Zakona o Vjesniku kao javnom glasilu. Prema tom zakonu, pojašnjava Matković, Sabor bi imao pravo imenovanja upravnog vijeća i ravnatelja, a glavni urednik birao bi se na javnom natječaju. No Matković upozorava i kako prije svih ostalih poteza treba načiniti prvi i najvažniji: promijeniti uređivačku politiku koja je godinama bila pod snažnim utjecajem politike i koja je srušila kredibilitet lista među čitateljima.

Tom se zahtjevu priklonio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je zatražio da dosadašnji glavni urednik Vjesnika Darko Đuretek podnese ostavku. Vrijeme od šest mjeseci, koliko je produžen život Vjesnika, ne smije tek produžiti agoniju lista, već ono treba biti konkretno iskorišteno za pronalaženje dugoročnog rješenja, ali i za promjenu uređivačke politike. "Nova parola 'Dajte Vjesniku da piše' mora značiti novi koncept i trenutačnu ostavku uredništva na čelu s Đuretkom" upozorio je Duka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara