Vještak o monetarnoj i ekonomskoj uniji SRJ i srpskih krajina

SR Jugoslavija, Republika Srpska i tzv. Republika srpska krajina bile su u prvoj polovici 90ih organizirane kao "ekonomska i monetarna unija", ocijenio je u četvrtak financijski stručnjak Morten Torkildsen na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u Haagu.

Norveški stručnjak, zaposlen kao financijski istražitelj u Tužiteljstvu Haškog suda (ICTY), raspravnom je vijeću podnio izvještaj o vještačenju koji je uveden kao dokaz.

U tom izvještaju, utemeljenom na pregledu financijske dokumentacije i izjavama svjedoka, Torrkildsen je zaključio da je funkcioniranje srpskih paradržava u Hrvatskoj i BiH u cijelosti financirano iz Beograda i to uglavnom iz primarne emisije - tiskanjem novca.

Iz proračuna SR Jugoslavije i Srbije i primarne emisije Narodne banke Jugoslavije financirane su sve potrebe RS i tzv. RSK, posebno njihovih vojnih snaga, rekao je vještak, ističući da je Beograd isplaćivao plaće časnicima vojske RS sve do veljače prošle godine.

Finaciranje se odvijalo preko zajedničke Službe društvenog knjigovodstva i narodnih banaka u Kninu i Banjoj Luci, koje su bile aspolutno podređene Narodnoj banci SRJ, rekao je vještak, citirajući i izvješće guvernera NB SRJ Milutina Miletića.

"Ministarstvo obrane Srbije imalo je ključnu ulogu u financiranju i dobavi opreme Srbima u RH i BiH", rekao je Torkildsen.

Izravna pomoć u vojnom materijalu i ljudstvu, plaće za časnike i izravna financijska pomoć odvijali su se preko toga ministarstva koje je primalo zahtjeve iz "krajina" i proslijeđivalo ih saveznom ministarstvu obrane i ministrarstvu financija Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vještak Torkildsen, izvješću je priložio niz dokumenata koji potvrđuju njegove nalaze.

Među ostalima, u sudnici je pokazan zapisnik sastanka Milana Martića i Gorana Hadžića s raspravom o financijskim potrebama tzv. RSK za prvu polovicu 1993. godine, odluka NB SRJ o kreditu za RS od 67 milijardi dinara iz 1992., odluka o uvođenju "novog dinara" u sva tri entiteta 1994., zahtjev kninske narodne banke prema NB SRJ za 10 milijuna dinara gotovine iz 1995 i drugi dokumenti.

Financiranje pobunjenih Srba iz primarne emisije dovelo je do hiperinflacije u SRJ, pa je tako primjerice u rujnu 1993. jedna njemačka marka vrijedila 68 milijuna dinara, rekao je vještak.

Milošević je u protuispitivanju dokazivao da je vještakova analiza manjkava jer ne uključuje pravne akte o financiranju, dok je pomoć krajinama pravdao međunarodnim sankcijama.

U prijepodnevnom dijelu suđenja, Milošević je dovršio protuistipitivanje zaštićenog svjedoka B1493, visokog časnika bivše JNA koji je u travnju 1992. pristupio Armiji BiH.

U tom je protuispitivanju svjedok govorio o planovima JNA, S2 i RAM, po kojima su pojedini korpusi JNA 1991. trebali zauzimati konkretne zone na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, na zamišljenim zapadnim granicama "Velike Srbije" koje su se poklapale sa granicama I. vojne oblasti.

Predsjedavajući sudac Richard May, često je upozoravao Miloševića da je njegovo protuispitivanje, u kojem je iznošenjem političkih argumenata nastojao dokazati odgovornost muslimanskih snaga za rat u BiH, "kompletno gubljenje vremena".

Milošević će u petak protuispitivati vještaka Torkildsena, a tužitelj Geoffrey Nice najavio je nove svjedoke u hrvatskom dijelu dokaznog postupka, vezane za Škabrnju, Knin i Voćin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara