Vlada bi sutra trebala donijeti Uredbu o zalihama nafte i naftnih derivata

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj bi sjednici trebala donijeti Uredbu o obveznim zalihama nafte i naftnih derivata, prema kojoj bi zalihe morali držati svi uvoznici nafte i naftnih derivata koji su u prethodnoj godini ostvarili neto uvoz od najmanje 25 tona nafte i derivata.

Prema prijedlogu, ti bi uvoznici bili dužni osigurati zalihe od 25 posto neto uvoza nafte i naftnih derivata iz prošle godine, ali postupno tako da bi pune zalihe morali osigurati početkom 2006.

Od 1. travnja ove godine svi bi obveznici morali osigurati zalihe od 10 posto prošlogodišnjeg neto uvoza nafte i derivata, od 1. siječnja iduće godine 15 posto, od početka 2005. od 20 posto, te od 2006. zalihe od 25 posto neto uvoza nafte i derivata.

Pitanje zaliha nafte i naftnih derivata naročito je potaknuto iračkom krizom.

Prilikom rasprave o iračkoj krizi na prošlotjednoj Vladinoj sjednici, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić istaknuo je da Hrvatska ima rezerve nafte za tri mjeseca. Mjesečno se u Hrvatskoj potroši od 200 do 270 tisuća tona nafte, a Inine su zalihe 600.000 tona, kazao je tom prigodom Jurčić.

Još početkom siječnja ove godine predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević izjavio je da INA ima osiguranu opskrbu za najmanje tri mjeseca. Dragičević je tada poručio i kako bi Hrvatska morala čim prije donijeti posebni zakon koji će regulirati to područje i kojeg bi, osim Ine, morali poštovati ostali uvoznici i distributeri sirove nafte i derivata u Hrvatskoj.

No, još prošli tjedan iz Udruge trgovine naftom i naftnim derivatima pri HUP-u, najavu donošenja uredbe su ocijenili diskriminirajućim, jer se odnosi samo na uvoznike, a ne i proizvođače.

Prema nekim neslužbenim informacijama, donošenje uredbe ne bi imalo znatniji utjecaj na zalihe, odnosno one bi od 1. travnja bile manje-više u sadašnjim količinama.

U svijetu postoji nekoliko modela držanja zaliha nafte i naftnih derivata, a Hrvatska se odlučila za model po kojem bi gospodarski subjekti sami osiguravali potrebne zalihe, odnosno sva odgovornost i obveze prenijele bi se na uvoznike nafte i naftnih derivata.

Vladi će sutra biti predstavljeno i izvješće o stanju reforme zdravstva od 2000. do 2003. To je izvješće pripremljeno na traženje zastupnika, a kao podloga za saborsku raspravu o aktualnom stanju u hrvatskom zdravstvu.

Prema izvješću, bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj s udjelom od 53,56 posto u ukupnom mortalitetu. Kardiovaskularne bolesti, uz konstantan porast pobola, postale su vodeći javno-zdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, uz maligne bolesti, trovanja i ozljede, navodi se u izvješću.

U izvješću su i detaljniji podatci o npr. zaposlenicima u zdravstvu, financijskim rezultatima, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, reformi bolničkog sektora, kapitalnim ulaganjima, lijekovima i sl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara