Vlada BiH traži obustavu prodaje bolnice u Cavtatu

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić najavio je kako će njegova vlada iskoristiti sva pravna sredstva, uključujući i žalbu Europskoj komisiji, kako bi spriječila prodaju imovine bivše dječje bolnice u Cavtatu ali i zaštitila preostalu imovinu u Hrvatskoj, piše u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje".

"Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić najavio je da će u ponedjeljak zvanično zatražiti od Vlade Republike Hrvatske da hitno zaustavi prodaju bivše Dječje bolnice Nemanja Vlatković u Cavtatu i okolnog zemljišta. Terzić je u subotu kazao za Oslobođenje da će BiH iskoristiti sva pravna sredstva, uključujući i žalbu Europskoj uniji u Bruxellesu, kako bi spriječila prodaju dječje bolnice u Cavtatu i ostatka svoje imovine u Hrvatskoj", navodi sarajevski list.

"Oslobođenje" podsjeća da su ranije ovog tjedna članovi uprave Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) javno upozorili kako je stečajni upravitelj cavtatske bolnice što ga je imenovao Trgovački sud u Dubrovniku protuzakonito odlučio ponuditi na prodaju dio imovine ovog objekta čiji je vlasnik KCUS odnosno BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prodaju je ponuđeno oko dvije tisuće četvornih metara zemljišta vrijednog oko dva i pol mlijuna kuna a otvaranje ponuda najavljeno je za ponedjeljak.

Novcem od prodaje želi se izmiriti ratna dugovanja KCUS-a bivšim djelatnicima bolnice u Cavtatu koji su i pokrenuli stečajni postupak.

Uprava KCUS-a traži da se svaka prodaja obustavi te da rješavanje statusa bivše bolnice u Cavtatu bude sastavnim dijelom bilateralnog sporazuma između Hrvatske i BiH o imovinsko-pravnim odnosima. Takav zahtjev temelji se na činjenici kako je KCUS kao pravna osoba osnovana 1992. godine odlukom vlasti tadašnje Republike BiH pa se i njegova imovina može smatrati državnom imovinom BiH.

Bivša dječja bolnica u Cavtatu na iznimno je atraktivnoj lokaciji uz samu obalu mora a prema nekim procjenama i prema sadašnjim tržišnim cijenama objekti i zemljište mogli bi vrijediti i do 60 milijuna eura, navodi "Oslobođenje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara