Vlada će blokirati imovinu Ante Gotovine

S CILJEM pronalaženja i uhićenja haaškog optuženika, generala Ante Gotovine, hrvatska Vlada odlučila je zamrznuti svu njegovu imovinu. Popis imovine odbjeglog generala već se nalazi u Državnom odvjetništvu koje bi trebalo zatražiti provođenje zamrzavanja imovine.

Imovina generala Gotovine biti će zamrznuta Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, a ovaj je zakon iniciran odlukom Vijeća EU-a o zamrzavanju imovine bjegunaca pred Haškim sudom. Kako prenosi Novi list, stan u Zagrebu, kuća u Pakoštanima i mirovina umirovljenog generala dio je imovine kojom on raspolaže u Hrvatskoj.

Prema spomenutom Zakonu o restriktivnim mjerama koji je donesen u okviru borbe protiv međunarodnog terorizma, mirovina generala Gotovine bila bi zamrznuta pod strožim uvjetima što znači da bi supruzi odbjeglog generala, Dunji Zloić Gotovina, daljnja isplata mirovine mogla biti uskraćena.

Podsjetimo, Hrvatski sabor odbacio je prošle godine prijedlog Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva o donošenju posebnog zakona o blokiranju imovine haaških optuženika, a taj je zakon u svome prijedlogu bio pravno blaži od spomenutog antiterorističkog Zakona koji je na snazi.

Drugi važan podatak u ovoj priči je i da se Hrvatska kao kandidat za ulazak u EU, mora pridržavati stajališta koje je Vijeće EU iznijelo na prošlogodišnjem listopadskom zasjedanju kada je donešena Uredba o blokiranju imovine haaških optuženika u bijegu. Vijeće je tada pozvalo nečlanice EU da blokiraju imovinu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.

Ovu su odluku Vijeća EU već prihvatile ostale zemlje kandidatkinje za ulazak u EU, a njezino bi provođenje zasigurno osnažilo položaj Hrvatske za ulazak u pregovore s EU-om 17. ožujka. Hoće li zamrzavanje imovine i pritisak na Gotovinu doista uroditi uhićenjem tek ostaje za vidjeti.

Odvjetnički tim odbacio je mogućnost zamrzavanja Gotovinine imovine jer smatraju da se time krše temeljna prava odbjeglog haaškog optuženika. Odvjetnici su najavili pravnu borbu protiv takve odluke.

Predsjednik Mesić najavio je prošli tjedan da će hrvatske vlasti do 17. ožujka ili uhititi Gotovinu ili saznati gdje je, a u potragu za odbjeglim generalom uključit će se, navodno, i francuska tajna služba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara