Vlada: Cijenu toplinske energije vezati uz cijenu goriva

UVOĐENJE automatizma po kojem bi se prodajne cijene toplinske energije mijenjale s promjenom cijena goriva, trebao bi omogućiti zakon o proizvodnji, opskrbi i distribuciji toplinskom energijom čiji će se konačan prijedlog sutra naći na sjednici Vlade.

Uvođenje automatizma, navodi se u zakonu, od ključne je važnosti za normalan rad toplinarstva čije je poslovanje na jednoj strani određeno tržišnom cijenom energenata za proizvodnju i kontroliranim prodajnim cijenama toplinske energije.

Prodajne cijene, objašnjava se, nadziru jedinice lokalne samouprave, pod pritiskom su socijalne politike, ali bez ikakvih financijskih poticaja iz proračuna ili nekog drugog fonda.

Stoga, u većini gradova prodajna cijena toplinske energije ne pokriva proizvodne troškove.

Vlada će sutra utvrditi izmjene u Zakonu o Financijskoj agenciji, nužne za zaživljanje projekta One Stop Shop, pokrenutog s ciljem da poslovni subjekti na jednom mjestu, brzo i bez nepotrebnih troškova od tijela državne uprave dobiju traženu uslugu.

Očekuje ju i očitovanje o radu Savjeta za prostorno uređenje Države u prošloj, odnosno prvoj godini rada tog tijela.

Savjet, poprilično zadovoljan učinjenim, ove se godine najviše kani posvetiti osnivanju Državnoga zavoda za prostorno planiranje, tijela koje bi koordiniralo resorna ministarstva i druge korisnike prostora, te donošenju novih zakona o prostornom uređenju i građenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara