Vlada Federacije BiH odgodila odlučivanje o "Energopetrolu"

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obaviještena je u četvrtak kako je posebno povjerenstvo zaduženo za odabir najpovoljnije ponude za dokapitalizaciju i privatizaciju "Energopetrola" obavilo bodovanje prispjelih ponuda i time završilo svoj rad, priopćila je služba za informiranje federalne vlade u Sarajevu.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da za sljedeću vladinu sjednicu pripremi izvješće o do sada provedenim aktivnostima kao i o svim prispjelim ponudama za ulaganja u "Energopetrol".

Taj materijal treba poslužiti članovima vlade za pravodobnu i kvalitetnu procjenu svih prispjelih ponuda, stoji u priopćenju.

Povjerenstvo za odabir partnera naftnoj tvrtki "Energopetrol" u srijedu je razmatralo sve prispjele ponude, a sarajevski mediji u četvrtak tvrde kako je zajednička ponuda INA-e i MOL-a ocijenjena najboljom.

Koparski OMV i tuzlanski Energoinženjering ponudili su znatno manja ulaganja od INA-e i MOL-a.

Predsjednik povjerenstva i ministar energije, rudarstva i industrije Izet Žigić odbio je potvrditi navode medija istaknuvši kako ta informacija neće biti objavljena sve dok ne bude dostavljena federalnoj vladi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Federacije treba razmotriti preporuke povjerenstva i donijeti konačnu odluku o tome s kim će se voditi dodatni pregovori radi sklapanja ugovora o ulaganju u "Energopetrol" što bi se trebalo obaviti do 20. svibnja.

INA i MOL u svojoj su ponudi iskazali zanimanje za otkup svih 67 posto većinskog državnog udjela u "Energopetrolu", spremnost za saniranje nagomilanih dugova tog poduzeća te za ulaganje dodatnih 76,7 milijuna eura u sljedeće tri godine uz zadržavanje svih sadašnjih tisuću radnika te tvrtke.

Ujedno bi stekli vlasništvo nad 65 benzinskih crpki na području Federacije BiH.

Iz privatizacijskog procesa izuzet je naftni terminal u Pločama kojim upravlja "Energoinvest", jer je Vlada procijenila kako on ima stratešku važnost te se ne bio smio privatizirati.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara