Vlada Federacije BiH u četvrtak odlučuje o jamstvima za haaške optuženike

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak će razmatrati mogućnost davanje jamstava za privremeno puštanje na slobodu petorice Hrvata iz BiH koji su se ranije ovog mjeseca dragovoljno predali Haaškom tribunalu, potvrdio je u utorak zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je kolegij Vlade utvrdio da su ispunjeni preduvjeti da se to pitanje razmatra već na narednoj sjednici te da se još samo čeka mišljenje federalnog Ministarstva unutarnjih poslova.

Odvjetnici petorice od šest Hrvata optuženih po osnovi zapovjedne odgovornosti za zločine u BiH ranije su od federalnih vlasti zatražili pružanje jamstava koje traži Tribunal u Den Haagu kako bi uopće razmatrao mogućnost njihova privremenog odlobađanja do početka suđenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH, uz federalno ministarstvo policije, mišljenje o mogućnosti privremenog puštanja na slobodu haaških optuženika treba dati i MUP županije u kojoj takve osobe imaju prijavljeno prebivalište.

Petorica bivših visokih vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić imaju prebivalište na području Hercegovčko-neretvanske županije i tamošnja je policija federalnim vlastima već ranije dostavila svoje mišljenje.

U slučju pružanja jamstava optuženicima, vlasti Federacije BiH moraju preuzeti obvezu stalnog nadzora nad njima tijekom privremenog boravka na slobodi te zajamčiti Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da će se pojavi u Den Haagu kad god to Sud od njih zatraži.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara