Vlada: Hrvatska još traži 1.282 nestale i zatočene osobe

HRVATSKA još traži 1.282 osobe nestale u srpskoj agresiji na Hrvatsku, izvijestio je danas predstojnik Vladina Ureda za zatočene i nestale Ivan Grujić.

Vlada je danas prihvatila izvješće o radu Ureda tijekom prošle godine.

U tom je razdoblju Ured sudjelovao u ekshumaciji 560 posmrtnih ostataka, a identificirano je 227 osoba (123 hrvatska branitelja i 104 osobe ekshumirane temeljem zahtjeva Tužiteljstva Haaškog suda).

Početkom ove godine Hrvatska je tražila 1.309 nestalih osoba, a u ovom trenutku još traži 1.282 nestale osobe, izvijestio je Grujić.

Grujić posebno ističe činjenicu da je SRJ po prvi puta ´priznala´ da je bilo premještanja masovnih grobnica s ranije okupiranih područja Hrvatske u kojima je sudjelovala bivša JNA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Goran Granić ističe da to nije dovoljno. Svim diplomatskim sredstvima i preko međunarodnih institucija treba tražiti podatke o novim lokacijama grobnica, naglasio je.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o obnovi hrvatskog izbjegličkog groblja El Shatt, na sinajskom poluotoku.

El Shatt je 1942./43. bio hrvatski izbjeglički logor i na tom su mjestu pokopane 852 osobe.

Obnova hrvatskog izbjegličkog groblja El Shatt koštat će 1,83 milijuna kuna, a za poslove je zaduženo Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara