Vlada i sindikati: Zdravstvena reforma ide u dobrom smjeru

Vlada i sindikati: Zdravstvena reforma ide u dobrom smjeru
ZDRAVSTVENA reforma ide u dobrom smjeru, a mirovinski sustav pun je anomalija o kojima bi se, iako u proračunu nema novaca, trebalo raspravljati, ocijenili su predstavnici Vlade i sindikata nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i resornih ministara sa čelnicima šest sindikalnih središnjica.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima kako je Vladi iznimno važna ocjena sindikata po kojoj je zdravstvena reforma krenula u dobrom smjeru.

U tom će smislu u petak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi ministar Neven Ljubičić i voditelj projekta reforme Andrija Hebrang temeljito izvijestiti sindikalce o stanju zbog kojeg je bilo nužno krenuti u višegodišnju zdravstvenu reformu.

U vezi sindikalnih inicijativa za novom mirovinskom reformom, Kosor je rekla da trenutno u proračunu za to nema novaca.

Vlada je svjesna poteškoća vezanih za tzv. nove umirovljenike, obiteljske mirovine i drugo, te je dogovoreno osnivanje nove radne skupine sa sindikatima i poslodavcima koja će za Gospodarsko-socijalno vijeće pripremiti izvješće o nužnim reformama, najavila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ono što su sindikati čuli o zdravstvenoj reformi u prvom koraku ide u dobrom smjeru, rekao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić.

Sindikalcima se posebno sviđa ideja o odvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od izvršne vlasti, a također im je prihvatljivo da generički lijekovi budu na teret države, dok bi se za originalne doplaćivala razlika u cijeni.

Sindikati su otvorili pitanje mita i korupcije u zdravstvenom sustavu, te im je neprihvatljivo da liječnici u bolnicama primaju poklone ili bilo kakve nagrade od farmaceutskih tvrtki, rekao je Ribić.

Dodao je da će sindikati ipak provesti potpisivanje peticije protiv najavljene zdravstvene reforme "jer ih na to pritišće članstvo".

No, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je kasnije novinarima da nema razloga za peticiju dok sindikati ne analiziraju cjelovit prijedlog reforme.

O privatizaciji i radu nedjeljom, o čemu se trebalo razgovarati danas, Vlada i sindikati nastavit će razgovore idućeg tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara