Vlada Kosova odbija razgovarati s Beogradom o decentralizaciji

Premijer Kosova Bajram Rexhepi izjavio je u petak, nakon razgovora s predstavnicima Kontaktne Skupine i civilnim upraviteljem Kosova Sorenom Jessenom Petersenom, da vlada Kosova neće prihvatiti raspravu o decentralizaciju Kosova s vladom Srbije i ponovio da beogradski plan decentralizacije teži teritorijalnoj podjeli Kosova. Jedini plan za decentralizaciju i lokalnu samoupravu na Kosovu je onaj koji su izradile kosovske institucije i UNMIK, rekao je Raxhepi.

"Ovo stajalište vlade Kosova neće se promijeniti" rekao je Rexhepi i dodao da se kosovska vlada ne protivi drugom planu samo zato što je riječ o dokumentu Srbije već zbog toga što se u njemu iskazuju teritorijalne pretenzije, odnosno traži se teritorijalna podjela Kosova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen je prije dva dana poslao pismo srpskom premijeru Vojislavu Koštunici i izrazio spremnost da se s Beogradom otvori rasprava o decentralizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Administracija UNMIK-a u suradnji s Vladom Kosova pripremila je okvirni dokument koji daje smjernice za lokalnu samoupravu na Kosovu.

Parlament Srbije je pak je usvojio je plan za "političko rješenje situacije na Kosovu". U tom dokumentu se predlaže kantonizacija Kosova a odbacile su ga i kosovske i međunarodne vlasti u Prištini.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara