Vlada: Najbolja turistička sezona do sada

OVOGODIŠNJA turistička sezona najbolja je sezona od osamostaljenja Hrvatske, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izvijestio je da su dosadašnji rezultati turističke sezone za pet posto bolji od prošlogodišnje, do sada rekordne godine, te da je sezona protekla bez incidenata.

U prvih sedam mjeseci Hrvatska bilježi 4,85 milijuna turističkih dolazaka, što je pet posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvareno je 24,66 milijuna noćenja, što je jedan posto više.

Podatci Hrvatske narodne banke za prvi kvartal ove godine pokazuju da je prihod od stranog turističkog prometa porastao za 11,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako su to prvi podatci, kaže Kalmeta, to pokazuje brži rast financijskog prihoda od fizičkih pokazatelja.

Prema podatcima Hrvatske turističke zajednice u kolovozu se bilježi 473.000 turističkih dolazaka, što je 7 posto više nego u kolovozu lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz tih podataka Kalmeta zaključuje da će podsezona biti bolja od dosadašnjih i biti ostvareni planirani fizički i financijski pokazatelji (u ovoj je godini planiran rast fizičkog prometa za 3 do 5 posto).

Ministar financija Ivan Šuker ističe da se i u prihodima proračuna vidi efekt dobrih turističkih rezultata. U kolovozu su, a podatci su do 25. kolovoza, prihodi za 15 posto viši nego u istom mjesecu lani, a to je direktan efekt gospodarskih aktivnosti iz srpnja, ocijenio je Šuker.

Najavio je da će njegovo Ministarstvo u iduća dva tjedna predložiti zakon o financijskoj policiji, koja bi trebala početi funkcionirati od 1. siječnja iduće godine.

Ministarstvo je u završnoj fazi izrada i izmjena Zakona o porezu na dohodak, a s Ministarstvom mora razgovara se kako oporezovati iznajmljivanje postelja u turizmu. Trenutno je stopa 7 posto, ali prijava postelja je na vrlo niskoj razini, kazao je.

(Hina) xbn ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara