vlada: najkasnije do sredine prosinca povrat preplaćenim školarina

Najkasnije do sredine prosinca studentima će biti vraćene preplaćene školarine, najavio je danas ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Vlada je, naime, na zatvorenoj sjednici odobrila inverventna sredstva, pa resorno Ministarstvo može vratiti školarine, ako to ne učine sama visoka učilišta.

Za vratiti je ostalo još 20-ak posto preplaćenih školarina, kazao je Flego, procjenjujući da će za to, u najgorem slučaju, trebati oko pet milijuna kuna.

Pojasnio je pritom da je veliki dio sredstava studentima već vraćen, da se u velikom broju slučajeva radi o obročnim otplatama, pa su rate za školarinu smanjene.

Nakon što Ministarstvo dobije odgovor visokih učilišta vidjet će treba li im pomoći i u tom slučaju intervenirati, kazao je Flego.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o 60-postotnom povećanju školarina za redovite studente prve godine studija koji sami plaćaju školovanje ministar Flego donio je još u lipnju.

Nakon prosvjeda studenata, ali i sindikata, brojnih nevladinih udruga te političkih stranaka, Vlada je tu ministrovu odluku ukinula u rujnu, najavljujući da će studentima vratiti preplaćeni novac.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je početkom tjedna zatražio od Vlade da u roku 48 sati počne oštećenim studentima isplaćivati razlikuo preplaćenih školarina, najavljujući da će se, u protivnom, pridružiti prosvjedu studenata ukinutoga splitskog Veleučilišta, koji su prosvjed pred Vladom najavili za sutra.

Zbor procjenjuje da je oko 4000 zagrebačkih studenata, koji, ovisno o upisanom fakultetu, na ime preplaćenih školarina potražuju od tri do 3,5 tisuće kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara