Vlada o povratu ukradenih kulturnih dobara

HRVATSKA Vlada zauzela je danas stajalište da je nužno ustrajati u sudskom postupku protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore kako bi se osigurao povrat ukradenih kulturnih dobara i popravljanje ratne štete.

Takvo stajalište Vlada je zauzela očitujući se o izvješću o povratu kulturnih dobara iz SRJ te o prigovoru te države da je Međunarodni sud u Haagu nenadležan za rješavanje povrata kulturnih dobara.

Zbog stajališta SRJ da je nadležnost suda u Haagu neprihvatljiva i sporna, Hrvatska mora ustrajati na utvrđivanju odgovornosti Jugoslavije za počinjenu ratnu štetu na kulturnim dobrima, naglasila je zamjenica ministra kulture Branka Cvjetičanin, napominjući da je ta šteta neprijeporna kao i odgovornost Jugoslavije za odnošenje i uništavanje hrvatske kulturne baštine.

Zamjenica ministra prenijela je mišljenje Ministarstva da planiranim pregovorima o povratu preostalih kulturnih dobara nisu prestali razlozi za vođenje tužbe Hrvatske protiv SRJ za genocid.

Cvjetičanin je navela podatak o 8225 stradalih muzejskih predmeta od kojih je 5038 nestalo ili opljačkano, 2374 su uništena, a 843 oštećena u 70 oštećenih i uništenih zgrada muzeja, galerija i zbirki, od kojih 44 ima štetu na muzejskoj građi.

U taj popis nisu uvrštene ratne štete na pokretnim kulturnim dobrima iz vukovarskog Gradskog muzeja nakon što je dio njegove ukradene građe vraćen iz srbijanskih i vojvođanskih muzeja.

Ratna šteta na pokretnim sakralnim spomenicima popisana je u ukupno 162 objekta. Popis 3098 nestalih, oštećenih i uništenih slika, skulptura, crkvenog posuđa i namještaja sadržan je u dokumentaciji koju je Ministarstvo kulture u ožujku 2001. predalo vladinu Uredu za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu.

U istom materijalu priložen je i popis predmeta, većinom ikona, iz objekata Srpske pravoslavne crkve, koji su 1990. 1991. neovlašteno preneseni u Srbiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara