Vlada o protupožarnoj zaštiti

OVE GODINE će u protupožarnoj zaštiti sudjelovati četiri protupožarna zrakoplova tipa kanader, a novi, četvrti takav zrakoplov, danas će biti isporučen na zadarskom aerodromu.

Taj je kanader vrijedan 23 milijuna dolara, a hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da se iz proračunske zalihe, plate troškovi PDV-a od 5,1 milijun dolara, te 400.000 kuna troškova uvoza.

Osim četiri kanadera Hrvatska ima i dva AIR-traktora za gašenje požara, a spremne su i ekipe koje opslužuju protupožarne zrakoplove.

U protupožarnu sezonu, naveo je zamjenik ministrice obrane, Zlatko Gareljić, ulazimo apsolutno spremni.

Vlada je danas dobila informaciju o protupožarnim aktivnostima u protekloj godini, a donijela je i program aktivnosti o provođenju posebnih mjera zaštite od požara u ovoj godini.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin naveo je da je u 2002. bilo ukupno 8.052 požara što je šest posto više nego 2001.

No, unatoč većem broju požara smanjena je materijalna šteta i to 2,5 puta u odnosu na 2001. Broj smrtno stradalih također je smanjen, premda je i lani u požarima živote izgubilo 35 osoba, a povećan je broj ozlijeđenih, na 196 osoba.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić, predložio je da se analizira primjena Zakona o vatrogastvu, donesenoga 1999., posebno s obzirom na probleme financiranja profesionalnih vatrogasnih jedinica. Te jedinice se, prema zakonu, ustrojavaju pri jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, a njihovo financiranje opterećuje lokalne proračune. I ove godine bi lokalne jedinice trebale osigurati 50 posto sredstava potrebnih za njihovo financiranje. Možda bi, kaže Linić, profesionalne vatrogasne jedinice trebalo organizirati pri županijama, a ne lokalnim jedinicama samouprave. Mogućim izmjenama zakona trebalo bi, smatra, drukčije urediti osnivanje profesionalnih vatrogasnih jedinica i riješiti druge uočene nedostatke.

Premijer Ivica Račan je upozorio, da je tijekom ovoga mjeseca zabilježen neuobičajeno veliki broj požara za ovo doba godine. Ponajprije zbog neodgovornoga ponašanja ljudi. Ti požari su, uglavnom, izazvani nepažnjom, nemarom, potvrdio je Lučin, pa je na Vladi ocijenjeno kako bi više pažnje trebalo posvetiti edukaciji ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara