Vlada od 1. srpnja djelomično ukida harač

Vlada od 1. srpnja djelomično ukida harač

Tekst: I.Kri. / P.V.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade odlučeno je da se od 1. srpnja ukine krizni porez od 2 posto koji je u narodu prozvan haračem.

Harač će biti ukinut onima koji primaju plaće od 3 do 6 tisuća kuna. Svi oni koji imaju plaće veće od 6 tisuća kuna, nastavit će plaćati 4 posto kriznog poreza. Premijerka Kosor je na današnjoj sjednici Vlade rekla da je o donošenju ove odluke odlučeno na užem kabinetu te da će se naknadno donijeti potrebne izmjene zakona kako bi se ukinula niža stopa. 

Zahvala građanima koji su razumjeli uvođenje harača

Oni koji imaju plaće veće od 6 tisuća kuna, krizni porez će nastaviti plaćati i nakon 1. srpnja sve do kraja ove 2010. godine. Premijerka je u više navrata najavljivala da će ukinuti harač kada za to dođe vrijeme. Na kraju je Vlada očito odlučila one siromašnije osloboditi plaćanja harača pet mjeseci prije zakonom utvrđenog roka za prestanak naplaćivanja kriznog poreza.

Oko 870 tisuća umirovljenika i 590 tisuća radnika, zbog svojih primanja manjih od 3 tisuće kuna, ni do sada nije plaćalo krizni porez. Premijerka Kosor vjeruje da će ukidanje harača biti dobro primljeno u javnosti te je zahvalila građanima koji su razumjeli Vladu kada je prošle godine uvela krizni porez. "Vjerujem da će ovaj potez Vlade biti poticaj potrošnji i tračak optimizma koji nam je svima potreban", rekla je premijerka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada želi potaknuti potrošnju građana

Iz Vlade se nadaju i da će ukidanje kriznog poreza potaknuti potrošnju građana, što bi trebalo utjecati i na oporavak hrvatskog gospodarstva. U kolovozu prošle godine, na početku primjene kriznog poreza, harač je plaćalo više od milijun zaposlenih i oko 300 tisuća umirovljenika. Od 1. srpnja će plaćanja biti oslobođeno oko 720 tisuća radnika i 247 tisuća umirovljenika. Njima će plaća za lipanj biti isplaćena u punom neto iznosu.

Zoran Milanović: Harač nikad nije ni trebao biti uveden

"Krizni porez nikad nije ni trebao biti uveden", bila je prva reakcija šefa oporbe Zorana Milanovića na to da je Vlada odlučila od 1. srpnja djelomično ukinuti harač. No, to nije dovoljno, smatra prvi čovjek SDP-a te podsjeća kako vodeći ekonomski stručnjaci već dugo upozoravaju na to da se radi o mjeri koja je samo pogoršala gospodarsku situaciju.

"Harač je bio prorecesijska, a ne antirecesijska mjera i dobro je da je ukinut. Nažalost, nije ukinut do kraja, a to treba napraviti ako Vlada doista želi pomoći gospodarstvu. To je ono što smo mi cijelo vrijeme predlagali", kaže Milanović.

Harač je Milanović opisao kao mjeru koja ne samo da je naštetila hrvatskom gospodarstvu, već je usto i neustavna. "Krizni porez samo je oštetio proračun, ali Vlada to ne vidi i ukida ga iz djelomično taktičkih razloga. Ali šteta je već počinjena", kaže Milanović i ističe da nije dobro za Hrvatsku da se važne gospodarske odluke donose po diktatu ritma dnevne politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara