Vlada od ministarstva branitelja traži cjelovit popis stanova i dodijeljenih kredita

VLADA je danas zadužila Ministarstvo hrvatskih branitelja da joj dostavi popis stanova i stambenih kredita koji su od 1998. do 2003. dodijeljeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja.

Premijer Ivica Račan rekao je da će predložiti da se taj popis objavi u Narodnim novinama.

"Važno je da članovi Vlade i Vlada ne popuste pritiscima, pa ni ucjenama da se neke stvari ne rasčiste. Ova Vlada i njeni članovi dužni su javno izvijestiti kako se troše sredstva poreznih obveznika", kazao je Račan na sjednici Vlade.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić u izjavi novinarima nakon sjednice potvrdio je da je jučer stiglo prijeteće pismo njegovoj obitelji, ali i istaknuo da se osjeća sigurno.

Rekao je da je prijeteće pismo primila njegova supruga, o tome odmah obavijestila njega, a da je pismo proslijedio MUP-u kao i sva dosadašnja koja je primio.

MUP je dva puta uspio identificirati osobe koje su prijetile, ali ne znam kako je sve to završilo, rekao je.

Ustvrdio je da ima onih kojima nije u interesu da se popis dodijeljenih stanova i kredita objavi, jer su se oni na tom popisu našli na čudan način.

Slučaj Skender samo je zadnja kap koja je prelila čašu. To je stvorilo raspoloženje javnosti da se stvari konačno rasčiste, a i sve su udruge branitelja podržale objavljivanje popisa dodijeljenih stanova, rekao je Pančić dodajući da bi ministarstvo cjelovito izvješće Vladi moglo podnijeti u roku dva tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stanove koje je dodijelilo Ministarstvo branitelja, na popisu će biti i stanovi koje je dodijelio MORH, a o kojima sada brine Ministarstvo branitelja. Radi se od 1000 do 1200 stanova, ali je moguće da je i taj broj veći.

Najveći problem po Pančićevim riječima je u utvrđivanju zakonitosti stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz kojeg se onda crpe sva ostala prava, (pa i dodjela stana).

Početkom 2000. Ministarstvo je zateklo 32.500 ratnih vojnih invalida, a danas je ta brojka nešto manja.

U dosada obavljenoj reviziji jedni su gubili status, a novi ga sticali, rekao je, upozoravajući da su status lakše gubili oni bez zvučnih imena, dok se kod onih povezanih s različitim interesnim skupinama sporije ulazilo u reviziju.

Ivan Skender, koji je nedavno u Austriji uhićen s dva kilograma kokaina, status HRVI-a dobio je 1999., a stan mu je dodijeljen 2001.

Pančić je rekao da nije bitno je li osoba u sukobu sa zakonom i eventualni zatvor, jer se time ne gubi status HRVI-a, već je ključno pitanje, je li status dobiven zakonito ili ne.

Po njegovoj procijeni radi se o stotinama i stotinama predmeta koji trebaju proći reviziju, a vjeruje da će se nakon slučaja Skender ti postupci revizije ubrzati.

Stvari treba definitivno rasčistiti ili o njima zašutjeti jednom za uvijek, poručio je ministar Pančić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara