Vlada odlučila o nastavku sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji u Sierra Leoneu

VLADA je na današnjoj zatvorenoj sjednici donijela Odluku o nastavku sudjelovanja hrvatskih vojnih promatrača u mirovnoj misiji UNAMSIL u Sierra Leoneu.

Sudjelovanje u mirovnim misijama od osobitog je interesa za Republiku Hrvatsku i njezino uključivanje u euro-atlantske organizacije te aktivno sudjelovanje u uspostavi mira u široj međunarodnoj zajednici. Sudjelovanje u mirovnim misijama navedeno je u Strategiji nacionalne sigurnosti i Strategiji obrane kao jedan od načina hrvatskog doprinosa miru i sigurnosti u svijetu, stoji u Vladinu priopćenju.

Vlada je danas informirana o provedbi obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europske zajednice i njezinih država članica. Pregledani su zakonski prijedlozi kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije te izvršavanje mjera utvrđenih Planom provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za razdoblje lipanj - prosinac 2003. godine, s izuzetkom zakonodavnih mjera.

Saboru je na drugo čitanje upućen Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Europske patentne organizacije o suradnji na području patenata, koji je potpisan u Muenchenu, 16. lipnja 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je Saboru uputila Prijedlog zakona o potvrđivanju Haškog sporazuma o međunarodnoj pohrani industrijskog dizajna, od 6. studenoga 1925. revidiranog u Haagu, 28. studenoga 1960. (Haški akt 1960.), i dopunjenog u Stockholmu, 14. srpnja 1967. godine., s izmjenama od 28. rujna 1979. (Stokholmski Dopunski akt 1967.), te Ženevski akt Haškog sporazuma o međunarodnoj registraciji industrijskog dizajna, usvojen u Ženevi, 2. srpnja 1999. (Ženevski akt 1999.).

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za potpisivanje Dodatnog Protokola uz Kaznenopravnu konvenciju o korupciji. Dodatnim Protokolom obvezuju se države potpisnice Kaznenopravne konvencije o korupciji da će u svoja nacionalna zakonodavstva uvesti pet kaznenih djela koja se odnose na podmićivanje domaćih ili stranih sudaca i arbitara.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za potpisivanja Protokola o izmjenama i dopunama Europske konvencije o suzbijanju terorizma.

Donesena je i Odluka o objavi Protokola o provedbi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Savezne Vlade Republike Jugoslavije o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak na državnom području druge države protuzakonit, kao i Odluka o objavi Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Mađarske o provedbi Ugovora između hrvatske i mađarske vlade o predaji i prihvatu osoba koje nezakonito borave na njihovim državnim područjima.

Vlada je donijela Uredbu o objavi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o darovnici za Projekt izgradnje institucionalne sposobnosti praćenja pravne učinkovitosti sudova, stoji u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara